Hogy jelezhetők előre a nagy viharok?

2022. február. 27 20:21

A legnagyobb esélyünk egy tomboló vihar legyőzésére, ha egy lépéssel előtte járunk. Ehhez viszont a tudósoknak új modellt kellett kidolgozniuk.

A szélsebesség és az elektromos hálózatok hibái összefüggenek, melyek gondos megfigyelésével már 24 órával előre megjósolhatjuk, hogy mikor csap le a vihar. A „következmény-előrejelzés”, ahogy az éghajlati szakértők és mérnökök nevezik, lehetővé teszi a mentők és a katasztrófavédelem felkészülését. Így ott tudnak segíteni, ahol szükség van rájuk, amikor kitör a vihar.

Milyen károkat okozott az Eunice/Franklin vihar?

A pusztítás egyetlen hétvégéjén Eunice fákat csavart ki, autókat tört össze, ledöntötte az ikonikus londoni O2 Aréna tetejét és 16 embert ölt meg Nyugat-Európában.

Az Egyesült Királyságban, ahol ritkán adnak ki vörös figyelmeztetést viharok miatt, becslések szerint a heves szél által okozott károk akár 360 millió fontba kerülhetnek az országnak, mivel több mint egymillió ügyfélnél átmenetileg megszakadt az áramszolgáltatás.

Lengyelországban újabb egymillió ember maradt áram nélkül szombat délután. Leállították a vonatközlekedést Hollandiában, Franciaországban, Írországban és Németországban, ahol a hálózat megbénult.

Hogyan jelzik előre a tudósok a viharokat?

A meteorológusok különböző összetett, numerikus időjárás-előrejelzési modelleket használnak a légkörben előforduló viharok előrejelzésére.

A világ minden tájáról műholdakról, repülőgépekről, hajókról, meteorológiai mérőállomásokról és rádiószondás léggömbökről származó adatok felhasználásával a számítógépes programok előrejelezhetik, mikor ideálisak az időjárási viszonyok egy vihar kialakulásához.

A levegő hőmérséklete, a légnyomás és a szél sebessége szintén kulcsfontosságú elem, amelyet a tudósoknak tanulmányozniuk kell, amikor megpróbálják előrejelezni a szélsőséges időjárási eseményeket. A kialakuló vihar azonosítása után a meteorológusok radarokkal követik annak irányát.

Hogyan akadályozhatják meg az új előrejelzési modellek a jövőbeli viharkárokat?

A Newcastle Egyetem kutatói szerint a tanulmányban szereplő, új előrejelzési modellek képesek megváltoztatni a szélsőséges időjárási események infrastrukturális hálózatokra gyakorolt ​​hatását.

Ha pontosan megjósolják, hogy a vihar pontosan hol okoz és mekkora károkat, a károk elhárításához szükséges erőforrásokat gyorsabban és hatékonyabban lehet mozgósítani és elosztani, csökkentve a fennakadásokat.

A tudósok úgy vélik, hogy a „következmény-előrejelzés” kulcsfontosságú lesz egy olyan jövőben, amikor várhatóan minden eddiginél gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási események.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.