Először mutatták be a NASA új holdrakétáját

2022. március. 20 14:19

A NASA toronymagas holdrakétája, az SLS (Space Launch System) csütörtökön emelkedett ki a floridai Kennedy Űrközpontban lévő szerelőépületéből, amely az Apolló-korszak óta az USA legnagyobb űrjárműve.

A rakéta útja a jármű-összeszerelő épülettől a 39B indítókomplexumig közel 12 órát vett igénybe. Bámészkodók ezrei gyűltek össze a rakéta útvonalán a csütörtök esti kilövése előtt, köztük NASA alkalmazottak, vállalkozók és családtagjaik. A fehér és narancssárga hordozórakéta, a tetején a fehér kapszula, lassan eldöcögött a tömeg mellett a tankokkal hajtott mobil platformján.

Fotó/Joe Marino/UPI

A pillanat történelmi jelentősége nyilvánvaló az űrhajósok és mindenki számára, aki a hatalmas rakétán dolgozik – mondta Randy Bresnick űrhajós, a UPI-nak adott csütörtöki interjújában.

“Izgalmas és nagyon fontos látni ezt a csodálatos fenevadat, amint kijön az űrhajó gubójából, hogy úgy mondjam, kibújik egy holdrakéták számára épített épületből – ez izgalmas és nagyon fontos” – mondta Bresnick.

Bresnick 2009-ben az Atlantis siklón és egy orosz Szojuz kapszulán repült a Nemzetközi Űrállomásra. Nem osztották be egyetlen járatra sem az SLS-en, de azt mondta, hogy minden űrhajós reménykedik a lehetőségben.

Azt mondta, hogy az űrsikló félelmetes jármű volt, de sokkal rövidebb, mint az Apollo rakéták. Az SLS körülbelül 13 méterrel rövidebb, mint az Apollo-korszak Saturn V rakétája.

Fotó/Joe Marino/UPI

Ha minden a NASA ütemtervének megfelelően megy, a rakéta az indítóálláson, a 39A komplexumban marad egészen az április eleji, teljesen feltöltött próbáig. A NASA azt reméli, hogy a rakétát legénység nélkül májusban elindítják a Holdra, illetve a Hold körül.

A csütörtöki bevetés csak a kezdete az Artemis-korszak tevékenységeinek az indítóállásnál.

A NASA már három Orion kapszulát és további két SLS rakétát épített, hogy előkészítse az embereket a következő Artemis-misszióra, mondta Jeremy Parsons, a NASA földi rendszerek kutatási programjának helyettes vezetője a UPI-nak.

“Ez a jármű teljesen biztonságos ahhoz, hogy űrhajósokat küldjünk vele a Holdra” – mondta Parsons. “Teszteltük, és még a motorokat is begyújtottuk, és most meg akarunk győződni arról, hogy minden működik ebben az integrált, komplex környezetben.”

Fotó/Joe Marino/UPI

A NASA régóta tervezi, hogy visszatér a Holdra, de 2004 óta az ilyen tervek ismétlődő késésekbe ütköztek, és a Kongresszustól hiányzik a szükséges finanszírozás.

Charlie Blackwell-Thompson, az Artemis kilövési igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rakéta teljesen összeszerelt és az indítóálláson való megjelenése izgalmas mérföldkő lesz a NASA alkalmazottai és vállalkozói számára.

Ez az első alkalom, hogy egy ekkora – 108 méter magas – NASA rakéta kilövőállásra költözött azóta, hogy az Apollo 17 Saturn V rakétája ezt tette, mielőtt 1972-ben űrhajósokat indított volna a Holdra. Az Artemis I küldetése az, hogy messzebbre repüljön a Hold mellett, mint a történelemben bármely ember számára tervezett űrhajó.

Fotó/Joe Marino/UPI

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás