Egyre súlyosabb a csapadékhiány hazánkban

2022. március. 22 14:03

Igencsak elkélne egy kiadós öntözés gyakorlatilag hazánk teljes területén, az áztató eső azonban továbbra is várat magára.

Az idei év nem bővelkedik csapadékban. Bár a tél viszonylag jól indult és a decemberi csapadékösszeg országos átlagban a sokéves átlagnak megfelelő volt, leghidegebb évszakunk további hónapjai, január és február rendkívül kevés csapadékot hoztak hazánk területére. Ezt a sajnálatos tendenciát követi a március is, továbbra is várat magára az áztató eső. Mindemellett január, de főként február normálnál jelentősen enyhébb hőmérséklete és a komoly szélviharok szintén hozzájárultak a talaj kiszáradásához.

Az elmúlt hónapokban mindezen hatások eredményeképp nem töltődtek fel kellő mértékben nedvességgel a talajok, így az aszály már a vegetációs időszak kezdetén nagy területen legalább közepes, több helyen pedig súlyos fokú.

Havi csapadékösszeg 2022 januárjában és 2022 februárjában hazánkban (milliméter). Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A vízhiány a talaj felső 20 centiméteres rétegében a legjelentősebb, a talajnedvesség hazánk döntő részén 30% körüli, vagy ennél is kevesebb. A felső 50 centiméteres rétegben átlagosan 40 milliméter, a felső 100 centiméteres rétegben átlagosan 60 milliméter csapadék hiányzik a földekből.

Számottevő, áztató eső a következő egy hétben sem várható, a hazánk időjárását meghatározó anticiklon napos, száraz és meleg időt hoz, emiatt az aszály további súlyosbodása várható.

Térképek forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás