Hatalmas föld alatti tározó védi a japán városokat az árvíztől

2022. március. 28 16:46

Tíz éven át épült a Tokióhoz közeli Szaitama prefektúrában a világ legnagyobb árvízvédelmi rendszere. A gigantikus föld alatti építmény jelentős károktól óvja meg a térséget.

Japán területét több éghajlati övezetre lehet osztani, melyek között nyugalmasabb tájakat is találunk, a szigetország nagyobbrészt azonban az időjárás viszontagságainak és a természet erőinek igen jelentős mértékben kitett terület. A sziget 75 százalékán magas hegyek találhatók, melyekből az átlagos napokon is rengeteg folyóvíz folyik le az alacsonyabban fekvő területekre. A júniustól október végéig tartó esős évszakban, valamint tájfunok érkezésekor azonban az özönvízszerű esőzés, a folyók vízhozamának jelentős gyarapodása árvizet zúdít például Tokióra és további, sűrűn lakott területekre.

A helyzet megoldására Szaitama prefektúrában, Kasukabe városában 2006-ban megépítették a világ legnagyobb árvízvédelmi rendszerét: a gigantikus föld alatti csatornarendszer már számos alkalommal jó szolgálatot tett. Az összesen 5 db, 70 méter magas, 30 méter átmérőjű aknákban gyűjtött vizet az 50 méteres mélységben megépített, 6,3 kilométer hosszúságú, 10 méter átmérőjű csatornarendszer viszi a két focipálya hosszúságú tartályba, melyet 59, egyenként 18 méter magas és 500 tonna súlyú beton oszlop tart.

A begyűjtött vizet kisebb adagokban engedik le a folyókon, mely eljárással a károk jelentős részét kiküszöbölték az elmúlt években.

Összesen 5 db, 70 méter magas, 30 méter átmérőjű aknában gyűjtik a vizet. Forrás: phys.org

A gigantikus méretű központi tartály. Forrás: japan.go.jp

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás