Ritka jelenség: Hazánkban a legalacsonyabb a légnyomás egész Európában

2022. április. 01 9:57

A ciklonok az idei évben eddig rendszerint elkerülték a Kárpát-medence térségét, mostanra azonban nagyot változott a helyzet.

Jelenleg Európa középső és déli területei felett többközéppontú ciklon örvénylik. Egyik centruma a Genovai-öböl felett, míg a másik az Alföld középső területei felett található pénteken reggel 9 óra körül. Ha nagyon szemügyre vesszük a térképet, akkor az Olasz-Alpokban találhatjuk a legalacsonyabb tengerszintre átszámított légnyomás értéket, azonban ez hibásnak tekithető. Ugyanis a mérés 2000 méter feletti magasságban történt, viszont 700-800 méteres magasság felett a tengerszintre történő légnyomás átszámítás komoly, több hPa-os hibával terhelt. Magyarországon péntek reggel 9 órára a légnyomás 991 hPa alá csökkent, míg a Genovai-öbölben található középpont kissé gyengülni kezdett. Így alakult ki az a rendkívül ritka jelenég, hogy hazánk területén mérték a legalacsonyabb tengerszintre átszámított légnyomást egész Európában. Ez a helyzet csupán néhány órán keresztül áll fenn, kora délután már ismét a Genovai-öböl feletti ciklonközéppontban lesz a legalacsonyabb a tengerszintre átszámított légnyomás.

Térkép forrása: meteociel.fr

A tengerszintre átszámított légnyomás Magyarországon 2022. április 1-én 9 órakor:

Térkép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.