Komoly fagy fenyegeti a virágzó gyümölcsösöket

2022. április. 03 13:43

Hétfőre virradó éjszaka több helyen erős lehűlésre kell számítani az országban, amely fagykárok kialakulásához vezethet a virágzó gyümölcsösökben.

Az elmúlt napok csapadékos időjárását meghatározó mediterrán ciklon délkelet felé elhagyja térségünket, mögötte hideg levegő áramlik fölénk. Az éjszakai órákban nagy területen kiderül az ég és mérséklődik a légmozgás. Ennek az együttállásnak a következtében az ország nagy részén fagyra kell számítani. Jellemzően -3, -8 fokig csökken a hőmérséklet, csak az Alpokalján, illetve a Miskolc-Debrecen tengely 50-70 kilométeres sávjában maradhat fagypont környékén a hőmérséklet.

Március második felében az enyhe időjárásnak köszönhetően a fák többfelé virágba borultak, viszont a hétfő hajnali erős fagy komoly károkat okozhat a leendő termésben. Így a gyümölcsfa tulajdonosoknak, ha lehetőségük engedi, védekezniük kell a fagykárok ellen füstöléssel, vagy a gyümölcsfák vízzel történő bepermetezésével, amellyel akár komolyabb fagy esetén és megvédheti a fák virágait a fagytól.

Keddtől jelentős enyhülésre számíthatunk, így várhatóan elegendő lesz ezt az egy éjszakát kivédekezni a fagy ellen.

Hőmérséklet várható alakulása hétfőn kora reggel az ECMWF modell előrejelzése alapján:

Térkép forrása: weather.us

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás