Az 5. legmelegebb márciust jegyeztük idén a Földön

2022. április. 06 23:09

Bár hazánkban a megszokottnál hűvösebb idővel telt a március, Földünk más tájain jelentősen melegebb volt az elmúlt hónap a megszokottnál. Több melegrekord is született.

Az adatsorok 1979-es kezdete óta az idei volt az 5. legmelegebb március globálisan, adta hírül a Copernicus Climate Change Service – a globális átlag 0,4 fokkal haladta meg az 1991-2020-as normált. Mindemellett jelentős területi különbségek adódtak: a pozitív anomáliákkal szemben Európában, így Magyarországon is a sokéves átlagnál hűvösebb volt a hónap.

Hazánkban a tél kései próbálkozásai miatt 0,5 – 1,5 fokkal is hűvösebb volt az idei március a megszokottnál, így számunkra talán meglepő lehet a globális végeredmény. Pedig jelentős kilengéseket élt meg a bolygó: az Északi-sarkvidék a 4. legmelegebb márciusát jegyezte, a havi átlaghőmérséklet 2,1 fokkal volt magasabb a normálnál. Az Antarktisz keleti területeit hőhullám sújtotta a hónap közepén, az antarktiszi tengerjég kiterjedése a második legalacsonyabb volt a műholdas adatsorok 1979-es kezdete óta.

A megszokottnál melegebb volt Ázsia nagy részén, Európa északi tájain, Indiában, Kínában, Ausztrália északi térségében, Afrika középső területein, az USA keleti részein, Kanadában, Oroszország északkeleti tájain, az Északi-sarkvidéken és az Antarktisz keleti régiójában. India a legmelegebb márciusát jegyezte a 122 éves adatsorok kezdete óta.

Az Antarktiszon, Vosztok állomáson a hőmérséklet elérte a -17,7 fokot, mely a mérőállomás 65 éve futó adatsorában a legmagasabb márciusi érték.

A megszokottnál hűvösebb volt Délkelet-Európában, Afrika északi régiójában, Dél-Amerikában és Oroszország nagyobb részén.

Forrás: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Az alábbi diagramon jól látható, hogy az utóbbi 20 évben a globális havi átlaghőmérséklet eltérése a normál időszakhoz képest minden hónapot tekintve egyre gyakrabban, 2015-től kivétel nélkül a pozitív tartományba esik, tehát az esetek túlnyomó többségében a megszokottnál melegebb, gyakran jóval melegebb hónapokat jegyzünk. Európában is egyre nő a megszokottnál melegebb hónapok gyakorisága.

Globális havi átlaghőmérsékleti anomáliák az 1991-2020-as normál időszakhoz képest, 1979-2022 között. A vastag vonalak jelzik a márciusi értékeket. Forrás: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.