Országszerte zivatarra, több megyében felhőszakadásra figyelmeztetnek

2022. május. 09 12:06

Hazánk teljes területén alkalmasak a feltételek hétfőn zivatar kialakulásához. Az ország középső és nyugati megyéiben intenzívebb cellák is lehetnek.

Ma napközben szinte az ország egészén lehetőséget teremtenek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához. Kezdetben várhatóan a Dunántúli- és Északi-középhegységben, majd később másutt is egyre többfelé várható zivatar. Intenzívebb cellák elsősorban a középső tájakon és a Dunántúlon valószínűbbek. Ezeken a területeken egy-egy gócban 25-30 milliméter csapadék, jégeső és 60-70 km/órás széllökés is lehetséges.

Legtovább a déli országrészben marad aktív a légkör, itt még a hajnali órákban is számítani lehet egy-egy zivatarra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt hazánk teljes területére, a hétfői napra vonatkozóan. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyékben hétfőn.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden északról fokozatosan stabilizálódik a légkör, a déli országrészben azonban várhatóan még kedvezőek maradnak a feltételek néhány zivatar kialakulásához. Estére fokozatosan megszűnik a csapadékhajlam.

Zivatarra figyelmeztetnek kedden hazánk déli felén.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.