Forró nyarunk lesz: mutatjuk, mire számíthatunk idén

2022. május. 10 15:43

A legfrissebb modelleredmények alapján a megszokottnál jóval melegebb és csapadékban szegényebb nyári időszaknak nézünk elébe.

A legnagyobb időjárás-előrejelző központok a nagyskálájú folyamatok tükrében időről időre igyekeznek meghatározni az előttünk álló évszakok alapvető jellegét. Legutóbb április elején készültek térképes előrejelzések 2022 nyarára vonatkozóan, a napokban pedig ismét futottak a modellek, immár az aktuális légköri helyzetből kiindulva. Az alábbiakban az Európai Középtávú Előrejelző Központ (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF) legfrissebb, május első napjaiban kiadott prognózisát mutatjuk be.

Térségünk időjárásának alapvető karakterisztikáját anticiklon határozhatja meg az előttünk álló hónapokban, mely tikkasztó nyári időszakot vetít előre. Ez természetesen nem jelenti, hogy megúszhatjuk a hazánkon végigsöprő, hidegfrontokkal érkező viharokat, az évszak azonban összességében a megszokottnál melegebbnek ígérkezik – ahogy gyakorlatilag a kontinens egészén. A havi bontásban bemutatott térképeken jól látható, hogy mindhárom hónapban jelentős a várt hőmérsékleti anomália: júniusban 1-2, júliusban és augusztusban pedig akár 2-3 fokkal is melegebb lehet hazánkban a normálnál. A korábbi modellfuttatáshoz képest a melegebb tartomány felé mozdult az előrejelzés, tehát a korábban várthoz képest jelenleg még melegebbnek ígérkezik az idei nyár.

Természetesen a fenti értékek nem azt jelentik, hogy folyamatosan ennyivel lesz az átlagos felett a hőmérséklet. Hőhullámok alkalmával akár 8-10 fokkal is melegebb lehet a szokásosnál, míg hidegfrontok átvonulását követően rövid időre – jellemzően 1-2 napra – az átlagos alá csökkenhet a hőmérséklet. Egyértelmű azonban, hogy a megszokottnál melegebb időszakok lesznek túlsúlyban a nyár folyamán.

Csapadék tekintetében sincs jó hírünk, a legfrissebb adatok szerint a megszokottnál szárazabb időszak elé nézünk. Az éghajlatváltozás hatásaként lassan ismerőssé váló felhőszakadások, aszályos periódusokat követő, rövid idő alatt lezúduló nagy esők kísérhetik a meleg, sokszor forró nyarat.

A júniusi középhőmérséklet előrejelzett eltérése a sokéves átlagtól

A júliusi középhőmérséklet előrejelzett eltérése a sokéves átlagtól

Az augusztusi középhőmérséklet előrejelzett eltérése a sokéves átlagtól

Térképek forrása: weather.us

A modellek által várt értékek jól illeszkednek a hazánkban megfigyelt trendekhez. Az 1901 óta futó adatsorok alapján a nyári évszak egyértelműen melegszik az országban: a elmúlt 121 évben jegyzett évszakos középhőmérsékleti értékek emelkedő tendenciát rajzolnak ki. Az évszakos középhőmérséklet országos átlagának változása 1901 – 2021 között +1,4 fok.

Diagram forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

A tavalyi nyár számos melegrekordot, hőhullámot tartogatott számunkra: a június a 3. legmelegebb június, a július pedig a valaha jegyzett legmelegebb július volt hazánkban a mérések kezdete óta (1901). A legfrissebb eredmények alapján idén is forró nyárra számíthatunk.

Az elmúlt években mind nálunk, mind globálisan sokasodnak a hőmérsékleti és időjárási szélsőségek, rekordok, melyek aggasztó képest festenek a jövőre nézve. Már csaknem 50 százalék az esélye annak, hogy a 2026-ig tartó öt évben, legalább átmenetileg átlépjük a 1,5 Celsius fokos emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest, globális átlagban. A tudomány álláspontja szerint a globális 1,5 fokos melegedés az a határ, mely felett a rendszer nagy eséllyel kibillenhet egyensúlyi állapotából. Ezen érték felett a folyamatok kiszámíthatatlanná válhatnak, végképp visszafordíthatatlan és egymást hatványozottan gerjesztő eseményeknek lehet kitéve az emberiség és a Föld élővilágának jövője.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.