Mutatjuk, hogyan éri el Európát az idei első hőhullám

2022. május. 11 6:43

Az idei tavasz első két hónapja még nagyrészt az átlagosnál hűvösebb időjárással telt Európában, mostanra azonban nagyot változott a helyzet.

Kontinensünk nyugati tájai fölé egyre melegebb levegő áramlik Afrika északnyugati részéről. Ennek következtében szerdán több helyen 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, kánikula várható.

Csütörtökön a meleg levegő tovább terjed Közép-Európa irányába, ennek köszönhetően már a Kárpát-medencében is helyenként 30 fok feletti csúcshőmérsékletre számíthatunk. Ugyanakkor Északnyugat-Európát már egy hidegfront éri el.

Pénteken délután a hidegfront Közép-Európán is átrobog záporok, zivatarok kíséretében. Szombatra a csúcshőmérséklet 4-5 fokkal mérséklődik péntekihez képest. A hőség az Ibériai-félszigetre, illetve Franciaország déli részére húzódik vissza.

A jövő hét első napjaiban azonban újabb -az előzőnél is erősebb- hőhullám bontakozik ki a kontinens nyugati és középső része felett. Franciaországban, a Benelux államokban, és Németországban a hőmérséklet 10-12 fokkal várható az átlagos felett, így akár hőmérsékleti rekordok is megdőlhetnek ezeken a napokon. Hazánkban várhatóan a jövő hét közepétől fokozódik ismét a kánikula. Napos, száraz, strandiőre számíthatunk.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás