Aszályos nyarat mér ránk az időjárás

2022. május. 12 12:23

A megszokottnál szárazabb nyári időszak állhat előttünk a legfrissebb adatok alapján. Idén is próbára teszi a természet tűrőképességét az időjárás.

Tikkasztó, forró nyári hónapokat vetít előre az Európai Középtávú Előrejelző Központ (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF) legfrissebb, május első napjaiban kiadott prognózisa, a megszokottnál több fokkal melegebb lehet hazánkban az előttünk álló időszak. De mi a helyzet a csapadékkal, áztatja majd elég eső a földeket, megkegyelmez az időjárás a meleg miatt szomjazó természetnek? Az alábbiakban az ECMWF nyárra vonatkozó csapadék előrejelzését tesszük közzé.

A legfrissebb adatok alapján sajnos nem fogunk bővelkedni az esőben: mindhárom hónap a megszokottnál szárazabbnak ígérkezik. Az éghajlatváltozás hatásaként lassan ismerőssé váló felhőszakadások, aszályos periódusokat követő, rövid idő alatt lezúduló nagy esők kísérhetik a meleg, sokszor forró nyarat.

Várható csapadékmennyiség eltérése a megszokotthoz képest júniusban

Várható csapadékmennyiség eltérése a megszokotthoz képest júliusban

Várható csapadékmennyiség eltérése a megszokotthoz képest augusztusban

Térképek forrása: weather.us

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Hétfőig nem érkezik újabb front. Az előző hidegfront áthaladása után még áramlik be hideg levegő, majd a fronthatás fokozatosan megszűnik. Enyhülnek a tünetek.

A légnyomás nem változik.