Betiltják az angolgyepet Las Vegasban

2022. május. 14 7:44

A buja zöld fű eltávolítása napjainkban mindennapossá válik a nevadai Las Vegasban, mivel ma már tilos pázsitot esztétikai célból tartani. Az ok nagyon egyszerű, nincs már elég víz az önözéshez.

Az amerikai pázsit az angol kastélyparkok mintájára indult, annak minden nagyszerűségével, gazdagságával. Az amerikai udvarok makulátlan pázsitjai az előkelőséget és a közösséghez tartozást jelképezik. Ironikus módon a pázsit topbankinfo.ru, mint státusszimbólum sok közösségben gyakorlatilag “törvénnyé” vált -füvet kell telepítenie az otthona elé, különben a közösségi kódex megsértésével kell szembenéznie. A pázsit legyen takaros, szorgosan nyírt és gazdagon zöldellő. Kevés a megengedő magatartás olyan “egzotikumok” felé, mint a vadvirágok vagy a zöldségek.

Las Vegasban és más városokban az USA délnyugati régiójában sok külvárosi, sivatagi otthon egy angol kertvárosra emlékeztet, nem egy olyan helyre, ahol egész évben alig hull pár csepp eső.

A pázsit ezeken a helyeken monokultúra, amely gyakorlatilag használhatatlan az őshonos állatok és növények számára, mivel a pázsit általában nem kínál vízforrást vagy táplálékot. A pázsitokra kijuttatott műtrágya és vegyszerek gyakran lemosódnak, és vízszennyező anyagokká válnak. A műtrágya algák virágzásához vezethet a helyi tavakban, míg a vegyszerek károsíthatják a halakat és az azokat fogyasztó állatokat.

A  gyeppel azonban a fentebb felsoroltak mellett a fő probléma, ami miatt Las Vegasban és más sivatagi közösségekben betiltották a pázsitot, az a víz. Vagyis a pázsit rendkívül sok vizet igényel, és ez a víz gyorsan elpárolog.

Az Egyesült Államokban körülbelül 160.000 négyzetkilométernyi területen (Magyarország területének több, mint másfélszerese) ültettek gyepet, beleérve a lakó-, és kereskedelmi ingatlanokat, valamint a golfpályákat. Nagyobb területen folyik pázsitok önözése, mint a haszonnövényeknél, például kukorica vagy búza esetében. A városi édesvíz 30-60 %-át pázsit öntözésére használják.

Évente 30 ezer tonna szintetikus növényvédő szert használnak fel az Egyesült Államok pázsitjain. A begyűjtött szilárd hulladék 20 %-át teszi az udvarokban képződő hulladék, főként a levágott fű.

Önözés nélkül a fű túlmelegszik és megszakad a növényben a fotoszintézis. A stressz hatására a fű elhervad, majd kipusztul.

Országosan naponta 34 millió köbméter vizet használnak fel a gyepek öntözéséhez. Ez olyan, mintha napi szinten a Duna átlagos vízhozamát 4,5 órán keresztül a pázsitok öntözésére fordítanák!

A Colorado folyó vizét Nevada, valamint további 6 amerikai állam, indián törzsek és Mexikó is felhasználja. A klímaváltozás okozta szárazság és a megnövekedett népesség kimerítette, ezt az egykor végtelennek tűnő vízforrást.

Dél-Nevadában, ahol közel 2,5 millió ember él, és amelyet évente több, mint 40 millió turista keres fel, a probléma különösen akut. A régió ivóvizének 90 %-a a Mead-tóból, a Colorado államban található Hoover-gát mögött található közeli víztározótól függ .

A Colorado folyó medencéjében tapasztalható szárazság miatt a Mead-tó vízszintje 2000 óta jelentősen csökkent.  Egy alacsony tószintű szivattyútelep 2022 áprilisában kezdte meg működését, amikor a Mead-tó magasságának drámai csökkenése miatt az egyik elsődleges beszívó szivattyútelep működésképtelenné vált. Az alacsony tószintű szivattyútelep tervezésének és megépítésének költsége 522 millió dollár volt.

A hosszú távú megoldást az őshonos fajok visszatelepítése jelenti. A Las Vegas-i sivatagbarát tereprendezés azt jelenti, hogy az egykori pázsit sivatagi kertté alakul át, amelyeket olyan növények tarkítanak, mint a sivatagi kanál és a vörös jukka.

A Las Vegas-i közösségnek el kellett döntenie, hogy melyek a funkcionális gyepek, például atlétikai pályák, temetők és egyes lakóparkok maradhatnak meg, a többit fel kell számolni. A törvény 2027-ben határozta meg a munka befejezésének határidejét.

Akár 70 %-kal is csökkentheti a vízfelhasználást az a lépés, hogy a szomjas, locsolóval táplált füvet szárazságtűrő, csepegtető öntözött növényekre cserélik. A hatóság becslése szerint körülbelül 3900 hektár füvet kell eltávolítani, ami akár 36 millió köbméter vizet is megtakaríthat évente, ami a régió Colorado államból származó forrásának körülbelül 10 %-a.

Az őshonos fák, cserjék, talajtakaró, préri- vagy rétfoltok, virágágyások és vonzóan mulcsozott területek jobb környezeti választást jelentenek az emberek és a vadon élő állatok számára. Az Egyesült Államokban számos golfpálya vizsgálja környezeti hatásait , és fenntartható megoldásokat választ. A klímaválság hatásaival itthon is, ha lassan, de változni fognak szokásaink.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.