Újabb holttest került elő a Mead-tóból

2022. május. 14 14:01

A hatóságok most határozzák meg a második holttest halálának okát, amelyet a Mead-tóban találtak. Mindössze egy hét telt el azután, hogy egy hordóban lévő holttestet találtak ugyanitt.

A Nemzeti Park szolgálatának őrei szombat délután egy telefonhívásra vonultak ki a Callville-öbölbe, az újabb földi maradványokhoz. A Clark megyei orvosszakértő kutatja a halál okát, de jelenleg még nem áll rendelkezésre további információ.

Ez volt a második embermaradvány, amelyet a Mead-tóban, az Egyesült Államok legnagyobb víztározójában találtak, mióta a vízszint drámaian lecsökkent. Az első holttest, amelyet május 1-jén fedeztek fel, valószínűleg egy gyilkosság áldozata volt, aki lőtt sebbe halt bele. A ruhák és lábbelik alapján, az áldozatot valamikor a hetvenes évek közepe és a ’80-as évek eleje között kerülhetett a tóba.

A tó drámaian kiszáradt az elmúlt 15 évben. Ahogy a vízszint egyre csökken, valószínűleg még találnak további holttesteket, amelyeket a Mead-tóba dobtak.

Észak-Amerika nyugati felén hozzávetőleg 40 millió ember élete függ a Colorado folyótól és két legnagyobb víztározójának – a Mead-tó és a Powell-tó – vizétől, ahol a víz szintje drasztikus mértékben csökkent az elmúlt néhány évben, az éghajlatváltozás okozta aszályok miatt.
Hétfőn a Mead-tó vízszintje 320 méterrel volt a tengerszint felett – nagyjából 50 méterrel a 2000-es szint alatt, amikor legutóbb telinek tekintették. Ez az eddigi legalacsonyabb szint a tározóban az 1930-as években történt feltöltés óta.

A tó alacsony vízállása miatt áprilisban szárazra került a tározó egyik eredeti vízbeszívó szelepe. A dél-nevadai vízügyi hatóság szerint a szelep 1971 óta üzemel, de már nem tud vizet adni. Ez a hatóság 2,2 millió ember vízkészleteinek kezeléséért felel Nevada déli részén, beleértve Las Vegast is.
A Powell-tónál a szövetségi tisztviselők példátlan, rendkívüli lépéseket jelentettek be a múlt héten annak érdekében, hogy több vizet tartsanak ebben a tározóban és megőrizzék a Glen-kanyon-gát vízenergia-termelési képességét.
A kilátásban lévő lehetséges kockázat azonnali cselekvést igényel. A víztározó stabilizálásán folyamatosan dolgoznak, mielőtt egy nagyobb válsággal kellene szembesülniük.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás