Országszerte zivatarra, délnyugaton heves zivatarra figyelmeztetnek

2022. május. 21 10:19

Hidegfront teszi mozgalmassá a mai napot, nagy területen alkalmasak a feltételek zivatarok létrejöttéhez. Erős, néhol viharos szél kíséri a szombatot.

Ma hidegfront vonul fölöttünk. Délelőtt elsősorban az északi, északkeleti országrészben fordulhatnak elő zivatarok, amelyek fokozatosan terjeszkednek kelet, délkelet felé. Az északkeleti országrészben alacsony valószínűséggel heves zivatar kialakulására is esély mutatkozik. A nap második felében a délnyugati megyékben is kedvező légköri feltételek állhatnak fenn zivatarok, heves zivatarok kialakulására, arrafelé a a késő esti órákban is aktív maradhat a légkör.

A hevesebb zivatarokhoz jégeső (2 centimétert elérő, akár ezt meghaladó), illetve viharos széllökés (~ 80-90 km/óra), valamint intenzív csapadékhullás társulhat.

A front mozgása jelentős bizonytalansággal terheli az időjárási helyzetet! Gyengébb forgatókönyv megvalósulása esetén a hevesebb események délnyugati határaink túloldalán következnek be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hazánk teljes területén zivatarra figyelmeztet. Zala és Somogy megyékben hevesebb zivatar is felléphet, itt másodfokú figyelmeztetés érvényes, a fennmaradó megyékre pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar veszélye miatt.

Napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél, amelyet helyenként (főként az Észak-Dunántúl, Északi-középhegység, és a főváros térségének magasabb pontjain) zivataroktól függetlenül is viharos (általában 60-70, magasabb hegyekben akár 75-85 km/óra) széllökések kísérhetik. A légmozgás késő délutántól veszíthet jelentősen erejéből.

Vasárnap kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás