Viharos napunk lesz, országszerte figyelmeztetés érvényes

2022. június. 09 11:10

A hazánktól délre örvénylő ciklon továbbra is nedves levegőt szállít fölénk, így ismétlődő záporok, zivatarok kialakulására kell számítani csütörtökön és pénteken.

Csütörtökön napközben egyre többfelé pattanhatnak ki zivatarcellák, és ismétlődő zivatartevékenységre számíthatunk. Legkisebb valószínűséggel a nyugati határ menti területeken fordulhatnak elő zivatarok a délutáni órákban. A legintenzívebb cellákat felhőszakadás (általában 25-40 milliméter, főként az ország középső, észak-déli sávjában és a többször ismétlődő cellaátvonulásokból akár 50 milliméternél is több hullhat), jégeső (általában 1-2 centiméteres átmérővel) és viharos (60-70 km/óra, főként az északkeleti harmadban 80 km/óra körüli) széllökés is kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt hazánk teljes területére a csütörtöki napra vonatkozóan. Felhőszakadás miatt Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével szintén az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A légkör az esti, késő esti órákban is aktív marad, a zivatartevékenység éjjel főleg a Dunántúlra és a déli megyékre koncentrálódik (a délutánihoz hasonló kísérőjelenségekkel). Még pénteken is szórványosan számíthatunk zivatarok kialakulására, előbb a dunántúli, majd a középső tájak és az Északi-középhegység felé vonul a zivataros csapadékzóna. Összességében legnagyobb számban a középső tájakon, legkisebb számban és eséllyel pedig a Tiszántúlon fordulhatnak elő zivatarok. Péntek estére fokozatosan mérséklődik a csapadékhajlam. A zivatarok útját rövid idő alatt intenzív csapadék (általában 10-20 milliméter), szélerősödés (40-60 km/óra), és jégeső kísérheti. Pénteken az Alpokalján viharossá fokozódik az északi szél, a déli óráktól a legerősebb széllökések elérhetik, meghaladhatják a 70 km/órát. Estére veszít erejéből a szél. Pénteken Vas, Zala, Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével az egész országban figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. A viharossá fokozódó északi szél miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás