Özönvíz: elmosta az eső Budapestet, viharkárok Baranya megyében is

2022. június. 09 16:54

Heves esőzés kezdődött csütörtök délután Budapesten, ami a tömegközlekedést is nehezíti. Az összegyűlt vízmennyiség miatt egy út is beszakadt a II. kerületben. Pécsen is viharkárokról számolnak be, főként pincékbe, garázsokba folyt be a víz.

Budapesten mindenhol váltakozó intenzitású esőzés nehezíti a haladást – tájékoztat Facebook-oldalán, rögzített bejegyzésben a BKK csütörtök délután.  A posztban azt írják:

  • a 28-as, a 28A és a 37-es villamos nem jár a Sörgyár és a Kada utca/Maglódi út között; a 85E autóbusz igénybevételét ajánljuk,
  • nem közlekedik a 17-es, a 19-es és a 41-es villamos a Katinyi mártírok parkja és a Szent Lukács Gyógyfürdő között; a 9-es és a 109-es autóbusz igénybevételét ajánljuk,
  • az 56-os, az 56A és a 61-es villamos a Budagyöngye és Hűvösvölgy között nem közlekedik,
  • a 11-es és a 111-es autóbusz terelt útvonalon jár, nem érinti a Fazekas utca és a Horvát utca megállót,
  • a Libegő nem üzemel.

Járművek haladnak a zivatar miatt felgyűlt vízben a Margit híd alatt, a budai oldalon 2022. június 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

A 24.hu-nak egyik olvasójuk jelezte, hogy beszakadt az út a fővárosi, II. kerületi Fazekas utcában. A tudósítás szerint a tűzoltók több járművel érkeztek a helyszínre. A lapnak Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, hogy nagyon sok víz gyűlt össze a környéken és megsüllyedt az útburkolat egy személyautó alatt. A járművet a tűzoltók emelik ki.

Zivatar Budapesten a budai oldalról, a Margit híd alól fotózva 2022. június 9-én.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Viharkárok Baranya és Pest megyében is

Sok munkát ad a tűzoltóknak a felhőszakadás Baranya és Pest megyében, főként ingatlanokba befolyt víz miatt kérik a tűzoltók segítségét – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivő-helyettese csütörtök délután.

Dóka Imre azt írta: Pécsen kora délutánig több mint húsz bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére. Főként pincékbe, garázsokba befolyt víz eltávolításához kértek segítséget. Az egyik udvarban homokzsákokat is be kellett vetni, egy épület alagsorából nagy mennyiségű vizet kellett kiszivattyúzniuk, a Móricz Zsigmond téren pedig egy kidőlt tuját távolítottak el a tűzoltók.

Pest megyében főként Szigetszentmiklóson, Halásztelken és Érden, csaknem húsz esetben, szintén elsősorban ingatanokba befolyt víz és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét.

A helyettes szóvivő megjegyezte: a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy ha vízzel elöntött pincébe, garázsba, alagsori helyiségbe menne le az ott lévő ingóságot menteni, előtte mindenképpen áramtalanítsa a helyiséget.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.