Zivatarokra, felhőszakadásra és viharos szélre figyelmeztetnek

2022. június. 10 11:21

Pénteken még továbbra is többfelé számíthatunk újabb zivatarok kialakulására, majd szombaton már kisebb számban és a középső és keleti tájakon lehet zápor, zivatar.

Pénteken a déli óráktól ismét megszaporodhatnak a zivatarok. Nagyobb számban a Duna vonalában és attól keletre számíthatunk rájuk (előbb jellemzően az Északi-középhegység térségében, a déli óráktól már a Duna-Tisza közén és a Duna vonalában, valamint az Alföld keletebbi vidékein is). A zivatarokat leginkább az ország középső harmadán kísérheti felhőszakadás (rövidebb idő alatt általában 20-30 milliméter, ám erősebb gócok esetén 40 millimétert meghaladó összeg sem kizárt), emellett néhány átmeneti viharos (általában 60-80 km/óra) széllökés és jégeső (1-2 centiméteres átmérővel) is társulhat hozzájuk. Elsősorban keleti megyékben néhány heves zivatar is előfordulhat (akár 85-90 km/óra körüli átmeneti szélrohamokkal; illetve nagyobb méretű, akár 2 centimétert meghaladó jéggel kísérve). Estétől fokozatosan mérséklődik a csapadékhajlam, de éjszaka, hajnalban főként az északkeleti tájakon, illetve a Dél-Dunántúlon még előfordulhat dörgés, villámlás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt hazánk teljes területére, péntekre vonatkozóan. Felhőszakadás miatt Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken napközben az Alpokalján a zivataroktól függetlenül is viharossá fokozódó északi szelet 70 km/órát meghaladó lökések is kísérhetik. Estére veszít erejéből a légmozgás. A viharossá fokozódó északi szél miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Szombaton napközben is elsősorban a Duna vonalában, illetve attól keletre alakulhat ki zivatar, de a péntekihez képest már kisebb számban. Az erősebb gócokat ekkor is kísérheti viharos (általában 60-80 km/óra) széllökés, jégeső (1-2 centiméteres átmérővel), esetleg intenzív csapadék (akár 15-20 milliméter). Szombaton a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes a Dunától keletre fekvő területeken, valamint Tolna és Baranya megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.