Zivatarokat és felhőszakadást hozhat a hidegfront, figyelmeztetés érvényes

2022. június. 15 12:16

Csütörtökön délután hidegfront éri el hazánkat, amely intenzív zivatarok, helyenként felhőszakadás kíséretében vonul át hazánk felett.

Szerdán veszélyes időjárási esemény nem várható. Csütörtökön a délutáni óráktól egy érkező hidegfront hatására nyugat felől megnövekszik a zivatarok kialakulásának a valószínűsége. Zivatarokra tehát kezdetben a Dunántúl nyugati felén, majd később már keletebbre is, az ország középső harmadán és az Északi-középhegységben is számítani kell. A legerősebb cellákhoz viharos széllökés ( 60-90 km/óra), jégeső (2-3 centiméter) és felhőszakadás (rövid idő alatt 25-35 milliméter csapadék, főként a Dunántúl nyugati, délnyugati részein) társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a csütörtöki napra vonatkozóan.

Felhőszakadásra figyelmeztetnek Vas, Veszprém és Zala megyében csütörtökön.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az időjárási helyzet magában hordozza heves zivatarok kialakulásának esélyét is, amelyek elérhetik a narancssárga fokozat kritériumait.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.