40 fokos hőség sújt le Nyugat-Európára

2022. június. 15 14:42

Szélsőséges időjárás helyzet alakul ki Európa nyugati részén a következő napokban. Franciaország és Spanyolország nagy részén akár 12-14 fokkal is melegebb idő várható az ilyenkor szokásosnál.

Délnyugat-Európa felett egy anticiklon található, amely az Ibériai-félsziget és Franciaország fölé Észak-Afrikából egyre melegebb levegőt szállít. Ezen a területeken a hőmérséklet már jelenleg is 6-8 fokkal az átlagos felett alakul, ugyanakkor Közép-Európa keleti felén, valamint Kelet-Európában az átlagosnál kissé hűvösebb az idő.

Péntekre tovább fokozódik a hőség kontinensünk nyugati területein, Spanyolországban és Franciaországban a hőmérséklet délután helyenként a 40 fokot is elérheti. Térségünkben is melegedés kezdődik, de a nyugat-európaihoz hasonló hőségre még nem kell számítani.

Vasárnap Nyugat-Európát markáns hidegfront éri el, amely véget vet az ottani hőhullámnak. Közép-Európában viszont fokozódik a hőség, a csúcshőmérséklet egyre több helyen 35 fok fölé emelkedik.

Jövő hét közepén a hőség Közép-, és Délkelet-Európában tombol tovább, 35 fok körüli csúcsértékkel. Nyugat-Európában hűvös, késő tavaszi idő várható, ismétlődő esőzéssel. Az időjárási helyzet külön érdekessége, hogy az északról érkező hideg levegő még Marokkó nagy részét is elárasztja. Így olyan szituáció állhat elő, hogy hazánkban melegebb lesz, mint Északnyugat-Afrika egyes területein.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás