Heves zivatarokat hozhat a hidegfront, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2022. június. 16 10:33

Csütörtök délután hidegfront éri el hazánkat, amely intenzív záporok, zivatarok kíséretében vonul át hazánk felett.

Csütörtök késő délután, este északnyugat felől hidegfront érkezik zivatarokkal, melyek az Alpokalján és az Észak-Dunántúlon rendszerbe szerveződhetnek. Heves zivatarok is várhatók helyenként 80-90 km/óra feletti szélrohammal, nagy méretű jéggel, felhőszakadással (rövid idő alatt 30 milliméter körüli csapadékkal). A zivatarrendszer este fokozatosan keleti, délkeleti irányba fejlődik, de intenzitása csökkenő tendenciát mutathat. Az esti, késő esti órákban a Dél-Dunántúlra, a főváros térségére, a középső országrészre, Északi-középhegység fölé átterjedő zivatarokat továbbra is kísérheti intenzív csapadék, viharos (60-85 km/óra, egy-egy helyen 90 km/óra körüli) szél és jégeső is. Éjszaka, hajnalban kisebb számban főként a keleti, északkeleti országrészben előfordulnak még zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére vonatkozóan. Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a csütörtöki napon.

Felhőszakadásra figyelmeztetnek Vas, Veszprém és Zala megyében csütörtökön.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken délután az Északi-középhegységben és az Alföldön alakulhatnak ki helyenként zivatarok, melyekhez általában átmeneti szélerősödés (40-65 km/óra) társulhat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt pénteken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás