Nagy területen piros a térkép: harmadfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt

2022. július. 22 11:31

Több helyen átléphetjük a 40 fokot, a hőhullám azonban tovább erősödik, szombaton lesz a legmelegebb. Szombaton északnyugat felől hidegfront érkezik.

Pénteken a középhőmérséklet az ország döntő részén 27, 28, főként az Alföldön, illetve városi környezetben több helyen 29 fok felett alakul.

Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt pénteken. Másodfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megyékben pénteken.

A legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés érvényes pénteken hőség miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben.

Péntek délután, este az Északi-középhegységben, északkeleten (leginkább Borsod, Zemplén térségében) egy-egy zivatar esetleg kialakulhat.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében péntek délutántól kezdődően.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton tetőzik a hőség, a nyugati és az északi tájak kivételével több helyen alakul 30 fok körül a napi átlaghőmérséklet. Ugyanakkor délután északnyugat felől hidegfront érkezik. Ennek hatására leginkább az Észak-Dunántúlon a megerősödő szél és a helyenkénti záporok, zivatarok estére már érdemben csökkenthetik a hőstresszt.

Hazánk teljes területén legalább másodfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt szombaton.

A legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés érvényes szombaton hőség miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyékben.

Szombaton az érkező hidegfronthoz társulva délutántól az Alpokalján, Észak-Dunántúlon, Pest-megye északi felén, illetve az Északi-középhegységben helyenként zivatarok kialakulása várható. A front mentén zivatartól függetlenül is akár viharossá fokozódhat az északnyugatira forduló szél, de zivatarban néhol 70-90 km/órás szélrohamok is kialakulhatnak.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar veszélye miatt hazánk északnyugati felére, a szombati napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.