Hőségre, majd intenzív zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

2022. július. 29 11:31

Ma még nagy területen izzasztó napunk lesz, majd éjszaka markáns hidegfront érkezik. Szombaton már országszerte alkalmasak lesznek a feltételek zivatarok létrejöttéhez.

Pénteken a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén 25, a középső megyékben és a Dél-Alföldön 27 fok körül alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hőség miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére pénteken.

A Dunántúl nyugati tájait leszámítva országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken hőség miatt.

Pénteken délután, este helyenként fordulhat elő zivatar, erre nagyobb esély főként a délkeleti megyékben, Tiszántúlon mutatkozik. Kisebb valószínűség mellett az Alföld más részein, Északi-középhegység térségében, illetve a Kisalföldön, Alpokalján is kialakulhat néhol zivatar.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken zivatar veszélye miatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton a nyugat felől érkező hidegfront előtt a keleti országrészben még 25-26 fok feletti középhőmérséklet várható, de délután, este az intenzív csapadékgócoknak köszönhetően mérséklődik a meleg.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szombaton.

Szombatra virradó éjszaka a Dunántúlon és a középső országrészben fokozatosan labilizálódik a légkör, így a hajnali, reggeli órákra már helyenként intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak.

Napközben a front előterében több helyen kialakuló hevesebb zivatarok súlypontja várhatóan eleinte inkább a középső tájakra, Duna-Tisza közére esik, majd késő délutánra, estére inkább az Alföld keleti felére és északkeletre helyeződik át. A zivatarokhoz 60-80, néhol 80-90 km/óra körüli viharos szélroham, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 20-50 milliméter csapadék) és jégeső (néhol 2 centiméter feletti átmérő) társulhat.

Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar veszélye miatt szombaton.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes hevesebb zivatarok veszélye miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben szombaton.

A Dunántúl nyugati felét leszámítva országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás