Nagy területen zivatarok kialakulására és hőségre figyelmeztetnek

2022. augusztus. 06 11:15

Hidegfront vonul át hazánk felett, előtte azonban még nagy területen hőségre kell számítani. Estétől a Dunántúlon és északon zivatarok is kialakulhatnak.

Szombaton napközben inkább csak kevés helyen jelenhet meg zivatar. A feltételek az Északi-középhegység térségében a legkedvezőbbek (de kisebb eséllyel a front mentén a Dunántúlon és a Duna vonalában is megdörrenhet egy-két helyen az ég). A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton a Dunántúlon, valamint Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A front mentén egyre nagyobb területen feltámadó északnyugati, északi szelet zivataroktól függetlenül kísérő legerősebb lökések az Észak-Dunántúl egyes részein 70 km/óra körül vagy afölött alakulhatnak. A viharos széllökések miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy és Fejér megyében.

Szombaton még az Alföldön és a Duna vonalának tágabb térségében továbbra is 27 fok felett, helyenként 28-29 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú, míg másodfokú figyelmeztetést Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére adtak ki szombatra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Szombat estétől, késő estétől vasárnap délelőttig tartó időszakban már kissé nagyobb számban jelenhetnek meg zivatargócok a Dunántúlon és az északi megyékben. Ezek lecsengését követően követően vasárnap délután legfeljebb a délkeleti, keleti határvidék fölé sodródhat be minimális eséllyel egy-egy konvektív cella. Az erősebb gócokat esetenként intenzív csapadék (akár 10-25 milliméter), szélerősödés és apró szemű jég kísérheti. A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap a Dunántúlon, valamint Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Vasárnap is előfordulhatnak viharos (60-65 km/óra) széllökések, elsősorban Borsodban, Szabolcsban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.