A hőség mellett heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2022. augusztus. 19 13:15

Pénteken egy hullámzó hidegfront éri el térségünket. A front előtt még nagy területen várható hőség, de már egyre többfelé alakulnak ki heves zivatarok.

A front előtt és a fronton délutántól – jelentős bizonytalanság mellett – a Dunántúlon és a középső országrészben szórványosan már megjelennek zivatarok, heves zivatarok. A zivatarokhoz lokálisan károkozó szélroham (90-120 km/óra, egy-egy helyen ennél erősebb lökés sem kizárt), illetve jégeső (általában 2-4 centiméter, néhol akár 5 centiméter feletti jégátmérő), esetleg felhőszakadás (30 milliméter feletti csapadék) is társulhat. Ezt követően, este a hidegfront érkezésével a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így a fent említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső sávjában már kiterjedten is előfordulhatnak. A pénteki heves zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság, az időjárási helyzet függvényében a piros riasztási fokozat kiadása sem zárható ki. Az éjszaka második felétől egyre inkább a felhőszakadás (általában 30-50 milliméter, néhol akár 50 milliméter felett) lehet a fő veszélyforrás.

Pénteken heves zivatar veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes a Dunántúlon, Bács-Kiskun és Pest megyében. Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás kialakulására a Dunántúlon, Pest és Bács-Kiskun megyében figyelmeztetnek.

Pénteken nyugat felől ugyan mérséklődni kezd a hőség, de még továbbra is nagy területen fordulhat elő 27, míg az Alföld délkeleti területein 29 fok körüli napi átlaghőmérséklet.

A hőség miatt harmadfokú figyelmeztetés érvényes Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyében. Másodfokú figyelmeztetés Pest, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben, elsőfokú figyelmeztetés pedig Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Tolna, Baranya, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érvényes.

 

 

Szombat napközben több hullámban, több helyen várhatóak zivatarok legkisebb eséllyel az északkeleti megyékben. A zivatarokat a felhőszakadás (általában 30-50 milliméter, néhol 50 milliméter felett) mellett helyenként viharos szél (60-80 km/óra) és jégeső (általában 1-3 centiméter) kísérheti.

Szombaton a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, az ország többi részén másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Felhőszakadás veszélye miatt miatt Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Nógrád, Pest és Bács-Kiskun megyében másodfokú, míg Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Szombaton az ország északkeleti, keleti megyéiben még 25, 26 fok közelében alakulhat a napi középhőmérséklet. A hőség miatt szombaton elsőfokú figyelmeztetés érvényes Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.