Sokfelé jelentős esőnek örülhettünk az elmúlt napokban

2022. augusztus. 24 15:41

Megérkezett a várva várt eső, sokfelé jelentős mértékben enyhült az aszály. Hazánk keleti felén azonban továbbra is elkélne a kiadós öntözés.

Hidegörvény alakította időjárásunkat az elmúlt napokban, hazánk legnagyobb részére végre megérkezett az éltető eső, többfelé jelentős mértékben enyhült az aszály. Nedves, labilis légtömegek biztosították a zivatarok kialakulásához szükséges feltételeket, felhőszakadással, szélviharral, helyenként jégesővel kísért heves zivatarok is kialakultak. Volt, ahol összességében több mint egyhavi csapadék lehullott az elmúlt napokban. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső következtében például Zsámbékon villámárvíz alakult ki: pincék, utak kerültek víz alá, de a viharokat kísérő szél is több településen okozott károkat. Sárospatakon, Pásztón tetőket bontott meg, fákat csavart ki a szélvihar.

Az elmúlt 7 napban jegyzett csapadékösszeg. Térkép forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az alábbi térképeken az esőzések előtti és utáni aszályhelyzetet hasonlítjuk össze. Bár nem szűnt meg a szárazság hazánk minden pontján, a legnagyobb területen jelentősen mérséklődött a történelmi aszály: a súlyos fokú aszály területei jelentősen visszahúzódtak. Hazánk keleti felén ugyanakkor továbbra sem megnyugtató a helyzet, bőven elkélne a további csapadék ezeken a tájakon.

Aszályhelyzet augusztus 19-én. Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Aszályhelyzet augusztus 23-án. Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az alábbiakban az olvasók legszebb felvételeiből válogattunk.

Budaörs. Fotó: Baráth Enikő / Kiderül.hu

Tibolddaróc. Kép forrása: Szabó Zsófia Viola / Időkép

Kép forrása: Varga Tibor / Időkép

Nagytarcsa. Fotó: Baráth Enikő / Kiderül.hu

Tépe, Hajdú-Bihar megye. Kép forrása: Antal Radócz / ViharVonal Viharvadász Csapat

Balatonfüred. Forrás: Beni Berry / ViharVonal Viharvadász Csapat

Szentendre. Forrás: Terka Szolnoki / ViharVonal Viharvadász Csapat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.