Fokozódó hőségre és zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2022. augusztus. 26 11:06

Hazánk keleti felén lesz a legmelegebb, főként az Alföldön hőségre figyelmeztetnek. Elszórt jelleggel alakulhat ki zivatar.

Ma délután a Nyugat-Dunántúlon alacsony valószínűséggel kialakulhat egy-két zivatar. Az erősebb zivatargócokhoz esetleg intenzív csapadék (10-15 milliméter), átmeneti erős, viharos széllökés (50-60 km/órát meghaladó) és kisebb méretű jég is társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékre, a pénteki napra vonatkozóan.

Az Alföldön nagyobb területen is 25 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton napközben a mainál nagyobb számosságban várható zivatar, főként a Dunántúlon. Alacsonyabb valószínűséggel a középső és déli tájak környezetében is alkalmasak lehetnek a feltételek zivatarok kialakulásához. Az erősebb cellákat (amelyek főként a Dunántúlon lehetnek) felhőszakadás-szerű csapadék (10-30 millimétert meghaladó), viharos széllökés (60-75 km/óra) és jégeső (általában 1-2 centiméter átmérő) is kísérheti. A Dunántúlon várhatóan az éjszaka folyamán is aktív maradhat a légkör.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében szombaton.

Az Alföldön nagyobb területen is 25 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás