Egyre nagyobb területen zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2022. augusztus. 27 11:48

Szombaton a délkeleti megyékben még hőség miatt érvényes figyelmeztetés. Szombat estétől nyugat felől fokozatosan erősödik a zivatarhajlam.

Szombaton késő délutánig veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, majd nyugat felől növekedni kezd a zivatarok kialakulási valószínűsége: este, éjszaka nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati és középső részén, jóval kisebb valószínűséggel a Duna vonalának környezetében fordulhatnak elő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt a Dunántúlra, valamint Bács-Kiskun és Pest megyére a szombati napra vonatozóan.

Szombaton az Alföldön még nagyobb területen is 25 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet, de vasárnapra ott is megszűnik a hőség. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Vasárnap napközben már a Dunától keletre is valamelyest növekszik a zivatarhajlam (legkevésbé a keleti tájakon) – összességében szórványos jelleggel (azaz nem nagy területi lefedettséggel) lehet számítani zivatarok kialakulására. Az erősebb cellákat intenzív csapadék (akár 10-20 milliméter), viharos széllökés (általában 60-80 km/óra) és jégeső (általában 1-2 centimétert nem meghaladó átmérő) kísérheti. Vasárnap Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma megszűnik a fronthatás.

A légnyomás emelkedik.