Nap képe: szivárvány

2022. szeptember. 19 11:35

A szeles, igencsak hűvös időért a gyerekek és felnőttek kedvenc légköroptikai jelenségével, szivárvánnyal kárpótolt az időjárás az elmúlt hét utolsó napján.

Szeles, változékony napot tudhatunk magunk mögött, vasárnap a gyorsan mozgó gomolyfelhőzetből elszórtan záporok, helyenként zivatarok is kialakultak. Emellett azonban több-kevesebb napsütésnek is örülhettünk, így a szerencsésebbek szivárványt is megfigyelhettek az égbolton. Az alábbi felvételek a Pest megyei Zsámbokon készültek.

A szivárványt a vízcseppeken többször megtörő, közben színeire bomló fény okozza. A fény először az esőcsepp felületén törik meg, az esőcsepp túloldalán egy része visszaverődik, majd kilépéskor ismét törést szenved. Mindez igen változatos törési szöget eredményez, mely független a csepp méretétől, számít azonban a víz törésmutatója (a tengervíznek például magasabb a törésmutatója mint az esővíznek, tehát erősebben törik meg benne a fény, így a tenger felett kialakuló szivárványnak kisebb a sugara, mint a szárazföld felettinek). A kék fény (kis hullámhossz) nagyobb szögben törik meg, mint a vörös (ami a legnagyobb hullámhosszú látható fény) – mivel a csepp hátuljában található a fókuszpont, a vörös szín lesz az ív külső szélén.

Fénykép: Baráth Enikő / Kiderül.hu

Fénykép: Szenes Krisztina, Zsámbok

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma megszűnik a fronthatás.

A légnyomás emelkedik.