Nap képe: halloween a világűrben

2022. október. 28 17:41

Szellemes képpel köszönti idén a NASA a halloween-t: a James Webb Űrteleszkóp által készített felvétel igazi csemege a tudósok és az átlagemberek számára is.

Lenyűgöző képet készített a James Webb Űrteleszkóp a Földtől mintegy 6500 fényévnyire, a Sas-ködben található Teremtés Oszlopairól. Az alábbi felvétel eltér a nemrégen megosztott, közeli infravörös tartományban készült képtől, itt ugyanis a teleszkóp MIRI elnevezésű műszerével készült eredményt láthatjuk, mely a közepes infravörös tartomány segítségével tárja fel a képződmény titkait. A Teremtés Oszlopainak gáz- és porfelhőiben sok-sok évezred alatt új csillagok születnek. Gigantikus méretű képződmény: a legsötétebb árnyalatok jelölik a legsűrűbb porfelhőket – a kinyúló “ujjak” hozzávetőleg 5 fényév hosszúságúak, míg a legfényesebben ragyogó, élénkvörös csillag és porköpenye nagyobb mint a teljes naprendszerünk.

Forrás: NASA/ESA/CSA James Webb Space Telescope, STScI

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is változékony marad az időjárás. Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Emiatt fáradékonyság, görcsös migrénes fejfájás előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.