Mutatjuk, mikor érkezik meg Európába az igazi tél

2022. december. 06 12:13

A hét első felében Közép-, és Dél-Európában az átlagosnál enyhébb időjárásra számíthatunk, majd péntektől újabb hidegbetörés éri el kontinensünket. Hamisítatlan téli idő veszi kezdetét.

Európa északi, északnyugati tájait hideg levegő árasztotta el a múlt hét második felében. Átlagosnál enyhébb időjárás a Földközi-tenger medencéjében jellemző. Közép-Európába a hideg levegő csak rövid időre tört be, alapvetően változékony, de az átlagosnál kissé enyhébb idő a jellemző jelenleg.

A hétvégén a sarkvidék térségéből újabb hidegbetörés éri el a kontinenst, az enyhe légtömegek délkelet felé szorulnak vissza. Az esőzést egyre nagyobb területen havazás váltja fel. A Kárpát-medencében várhatóan vasárnap kezdődik meg a halmazállapot-váltás. A hőmérséklet Délkelet-Európa kivételével az átlagos alá csökken.

A jövő hét első napjaiban a hideg levegő dél felé nyomul tovább. Európa nagy részén hideg, téli időre kell számítani. A Kárpát-medencében a hőmérséklet délutánonként már csak fagypont körül alakul, éjszakánként pedig akár -5, -10 fokig csökkenhet a hőmérséklet. Az északi megyékben összefüggő hótakaró alakulhat ki, amely még alacsonyabb hőmérsékletet idézhet elő.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.