Lássuk, mennyi csapadék várható vasárnap reggelig

2022. december. 10 12:09

Mediterrán ciklonok gondoskodnak a mozgalmas hétvégéről. A mai menün az újabb nagy esőzés mellett már a hópelyhek is szerepelnek.

Délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, egyre többfelé ismét elered az eső. Hazánk legnagyobb részén újfent kiadós mennyiség várható, zömmel legalább 10-20 milliméter valószínű, de délnyugaton, illetve a Duna vonalától keletre vasárnap reggelig nagy területen meglehet a 20, helyenként akár a 30-35 milliméter is. Északnyugatra ugyanakkor ennél sokkal kevesebb csapadék érkezhet.

A hazánk területére beáramló hideg levegő hatására ma éjfélig az Alpokalján, a Bakonyban, Borsodban, majd vasárnap már másutt is egyre többfelé válthat havazásba az eső, ugyanakkor a váltást követően a legtöbb helyen gyorsan gyengül, szűnik a csapadék. A magasabban fekvő helyeken, 300-400 méter felett várható komolyabb megmaradó hóréteg. Vastagabb hótakaró kialakulására főként az Alpokalja, a Dunántúli- valamint az Északi-középhegység magasabb részein lehet számítani, itt a hótakaró akár a 10-15 centimétert is meghaladhatja. Síkvidéken leginkább a nyugati, valamint az északkeleti tájakon van esély lepel és 6 centiméter közötti, többnyire olvadozó hóréteg kialakulására. (Északkeleten vasárnap este is lehetnek még hózáporok.)

Az alábbi térképen a legfrissebb modelleredmények alapján szemléltetjük a várható csapadékösszeget szombat reggeltől vasárnap reggel 8 óráig:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás