Zivatarokra, viharos szélre és nagy mennyiségű esőre figyelmeztetnek

2023. január. 17 10:50

Kedden és szerdán is változékonyan alakul hazánk időjárása. A nagy sebességgel mozgó, intenzív záporos gócokat zivatartevékenység és viharos szél is kísérheti.

Délnyugat felől újabb hullámokban érkeznek a csapadékzónák, szerda reggelig az északkeleti, északi tájakon van nagyobb esély területi átlagban is 20 millimétert meghaladó 24 órás csapadékösszegre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre vonatkozóan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Késő este, szerdára virradó éjszaka elsősorban a déli országrészben, Dél-Alföldön van esély zivatar kialakulására. Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt. Békés és Csongrád-Csanád megyében zivatargócoktól függetlenül is előfordulhatnak  60-70 km/órás széllökések, emiatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az intenzív záporos, zivataros gócokat pedig akár 70-80 km/órát meghaladó lökések is kísérhetik.

 

Az eső mellett elsősorban inkább csak a magasabb hegyekben fordulhat elő gyenge havazás, időszakos halmazállapot váltás. A hegyvidéki tájakon (újabb) néhány centiméternyi vizes, tapadó hó hullhat, amely olvadni fog.

Szerdán a keddivel megegyező veszélyjelzési kritériumok érvényesek hazánk területén.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.