Zivatarra és viharos erejű szélre figyelmeztetnek több megyében

2023. február. 02 12:38

Továbbra is erős északnyugati áramlás van felettünk, változékony időre számíthatunk. Zivatar, viharos szél és intenzív havazás is előfordulhat.

Csütörtökön napközben elsősorban a Dunántúl északi és keleti tájain, valamint a Tiszántúl keleti, északkeleti részén alakulhat ki néhány zivatarcella, amelyekhez jég- és hódarazápor, illetve viharos (60-70 km/óra, a Dunántúlon akár 80 km/órát meghaladó) széllökések társulhatnak. Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. Csütörtökön napközben a hegycsúcsokon (kiemelten a Dunántúli- és Északi-középhegység) és a záporok környezetében fordulhat elő 70 km/órát elérő, esetleg azt meghaladó széllökés.

Pénteken a fölöttünk vonuló csapadékzónából kelet felé haladva számíthatunk nagyobb eséllyel tartósabb havazásra, de inkább csak helyenként alakulhat ki lepel-2 centiméteres átmeneti hóréteg, amely napközben gyorsan olvad. Az északkeleti határvidéken (kiemelten Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti része), illetve az Északi-középhegység magasabb csúcsain akár végig havazás lehet a jellemző csapadékforma, így az említett tájakon 3-5 centimétert meghaladó vastagságú hótakaró kialakulására is esély nyílik péntek éjfélig.  Pénteken a késő délutáni, esti óráktól az északnyugati szél főleg az Észak-Dunántúlon viharossá fokozódik, arrafelé a legerősebb lökések a 75-80 km/óra fölött alakulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyére, a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás