Ház körüli munkák, amiket március végéig be kell fejezni

2023. február. 08 21:01

Nem is gondolnánk, hány állat életét nehezítjük meg egy rosszul időzített kertrendezéssel. Pedig a képlet egyszerű: akár egyetlen bokor is tucatnyi madárnak adhat otthont.

Házunk, lakókörnyezetünk felújításakor, átalakításakor a legtöbben nem gondolunk kellő körültekintéssel a nálunk vendégeskedő madarakra. A fontos munkálatok jellemzően a madarak költési időszakában zajlanak, ekkor azonban már komoly károkat is okozhatunk például egy bokor kivágásával. Még a költési időszak előtt, március végéig be kell fejezni a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Ha olyan épületet kívánunk felújítani, melynek falán már van fecskefészek, előzetesen a természetvédelmi hatóságtól kell ehhez engedélyt kérnünk, a felújítási munkálatok pedig kizárólag ősztől tavaszig, a szaporodási időszak szünetében végezhetők el. A fecske védett madár, a hazai állomány az elmúlt két évtizedben drámai mértékben megfogyatkozott, kevesebb mint felére csökkent. A lakott fecskefészek leverése állatkínzásnak minősül. A felújítási munkálatokat követően műfészek kihelyezésével segítsük régi barátaink, a fecskék túlélését!

A fehérgólya-fészkek biztonságossá tételére, magasító kosárra való emeléséhez is csak a költési időszakon kívül, március 31-éig adhatnak engedélyt a megyei kormányhivatalok. Ne mulasszuk el tehát időben bejelenteni a szélviharban megsérült, vagy áramütésveszélyes módon elhelyezkedő gólyafészkeket!

A fák, bokrok rendezését is még a költési időszak előtt végezzük el, beleértve a bel- és árvízkár megelőzését szolgáló hullámtértisztítást, illetve az elektromos vezetékhálózatra felnövő, fás szárú vegetáció eltávolítását, visszavágását is! Mind a kertünkben, kis léptékben, mind külterületen, tömeges átalakítások esetén fontos tekintettel lennünk a minket körülvevő környezetre, ezen kötelezettségünket az állatvédelmi törvény is rögzíti.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.