Hárommillió embert veszélyeztetnek a jeges tavak árvizei

2023. február. 25 11:41

Hárommillió indián él olyan területeken, ahol bármikor előfordulhat glaciális tó kitörése (GLOF), derült ki az ilyen területek első globális felméréséből.

Világszerte 30 országban 90 millió ember él, 1089 jeges tavat tartalmazó medencében. Közülük 15 millióan (16,6 százalék) élnek egy jeges tó 50 kilométeres körzetében – áll a Nature Communications új tanulmányában.

A 9,3 millió főt számláló globálisan kitett lakosság többsége (62 százaléka) Ázsia magashegységi régióiban él. Mindössze négy nagy népességű ország tette ki a globálisan kitett lakosság több, mint 50 százalékát: India, Pakisztán, Peru és Kína.

A jeges tavak veszélyének kitett globális lakosságnak mindössze két százaléka (300.000) él egy vagy több gleccsertó 5 kilométeres körzetében, és ezek többsége – 66 százaléka, 198.000 ember él Ázsia magashegységi régióiban. Ezen a területen élnek a legközelebb az emberek a jeges tavakhoz, ugyanis egymillió ember egy jeges tó folyásirányában, 10 kilométeren belül lakik, ahol a korai figyelmeztetési idő valószínűleg túl rövid a hatékony cselekvéshez.

A kutatók a medencéket négy hegyláncba csoportosították: Ázsia magashegységi régiója, Európai-Alpok, Andok és a Csendes-óceán északnyugati része. A fennmaradó 131 tó (12 százalék) ezeken a tartományokon kívül eső medencékben, úgynevezett „Magas-sarkvidéki és távoli országokban” találhatók.

 

Emberek és jeges tavak

Az ICIMOD vagy az Integrált Hegyi Fejlesztés Nemzetközi Központja, egy regionális kormányközi tanulási és tudásmegosztási központ, a jeges tavakat a következőképpen határozza meg:

A víz hirtelen kiszabadulása egy gleccserolvadék által táplált tóból, amely a gleccser oldalán, előtt, belsejében, alatta vagy felszínén keletkezett.

A jeges tavak potenciálisan veszélyeztethetik az emberek életét, megélhetését és a regionális infrastruktúrát.

A kutatók azt találták, hogy nem a jeges tavak mérete vagy száma határozta meg az embereket érintő kockázatot, hanem a veszélyeztetett emberek száma nagymértékben megnövelte a jeges tavak globális hatását, különösen Ázsia magashegységi régiójában és az Andokban.

Például Grönland szigetén található a legtöbb és legnagyobb területű jeges tó, azonban senki sem lakik ilyen területeken, így nulla veszélyességi pontszámot ad.

Az elemzett 1089 darab gleccsermedence közül a legveszélyesebb Pakisztánban (Khyber Pakhtunkhwa-medence), Peruban (Santa-medence) és Bolíviában (Beni-medence) található, ahol 1,2 millió, 0,9 millió, illetve 0,1 millió ember van kitéve a jeges tavak hatásának.

A tanulmány azt is megjegyezte, hogy az Andok gleccserei az elmúlt 20 évben fokozódó mértékben olvadtak az éghajlatváltozás hatására. Ez számos glaciális tó növekedéséhez vezetett, és ennek következtében a veszélyeztetett emberek száma is több lett. A jeges tavak száma az Andok régióban 93 százalékkal, míg Ázsia magashegységi régiójában 37 százalékkal nőtt az egész időszakban.

Ezzel a növekedéssel párhuzamosan nőtt a gleccsertavak közelében élő populációk száma is. 1941 óta csak a perui Huaraz város lakossága 100.000-rel nőtt.

Sonam Wangchuk újító és környezetvédő Narendra Modi indiai miniszterelnökhöz fordult, hogy sürgős beavatkozást kérjen Ladakh régió védelmében. Az éghajlati változások figyelemmel kísérhetők a Himalájában, 25 gleccsertó és víztest esetében 2009 óta nőtt a víz kiterjedési területe. A jeges tavak gyors megjelenése és vízhozam növekedése miatt gyakran nincs elegendő idő a folyásirányban fekvő lakosság hatékony figyelmeztetésére és az intézkedések megtételére, különösen a forrástótól 10-15 kilométeren belül elhelyezkedő települések esetében.

Sürgősen fejlesztésekre van szükség a korai figyelmeztető rendszerek tervezésében, az evakuálási gyakorlatok és a közösségi tájékoztatás egyéb formái mellett, hogy gyorsabban lehessen figyelmeztetni és vészhelyzetben fellépni ezeken a fokozottan kitett területeken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.