Nehéz lesz 2 °C alatt tartani a felmelegedést a világon

2023. március. 07 14:13

Egy új tanulmány szerint bolygónk 2050-re valószínűleg 2 Celsius fokkal felmelegszik, még alacsony kibocsátású forgatókönyv esetén is.

A globális átlaghőmérséklet 1,1 °C-kal emelkedett az 1850-1900-as évek átlagához képest. A Párizsi Megállapodás célja, hogy a globális hőmérséklet emelkedést 2 °C alatt korlátozza, miközben törekszik arra, hogy az emelkedést 1,5 °C-ra korlátozza.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent kutatás eredményei ellentmondanak az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) előrejelzéseinek. Az IPCC előrejelzése szerint a világ 2050-re 2°C-kal valószínűleg csak magas kibocsátású forgatókönyv esetén fog felmelegedni.

A Stanford Egyetem és a Colorado State University kutatói viszont ennél pesszimistább forgatókönyvet jeleznek:

Fő elemzésük az IPCC AR6 (Sixth Assessment Report) értékeléséhez képest nagyobb valószínűséggel jelzi a 2 °C elérését az alacsony szennyezőanyag-kibocsátási forgatókönyv szerint is, de teljességgel nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az alacsony szennyezőanyag-kibocsátási forgatókönyv megvalósulása esetén elkerüljük a 2 °C-os melegedést.
Ezek a küszöbértékek szerintük az éghajlati kockázatok széles köre szempontjából relevánsak – például az emberi egészségre, a gazdasági növekedésre, a terméshozamokra, a part menti és kis szigeti közösségekre, a szárazföldi és tengeri ökoszisztémákra, valamint a szélsőséges éghajlati események gyakoriságára.

Például a felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozása körülbelül 420 millióval csökkentené a szélsőséges hőhullámoknak gyakran kitett emberek számát.

Az Egyesült Államok Nemzeti Űrrepülési és Űrkutatási Hivatala (NASA) szerint ez csökkentheti az aszály valószínűségét és a víz elérhetőségével kapcsolatos kockázatokat is. A kutatók mesterséges intelligenciát, az úgynevezett mesterséges neurális hálózatokat (ANN) használták az 1,5 °C-os és 2 °C-os küszöbértékek elérésének idejére.

A csapat klímamodell-szimulációk segítségével képezte ki az ANN-t. Ezután történelmi hőmérsékleti megfigyeléseket szolgáltattak bemenetként az ANN-hoz, hogy jövőbeli előrejelzéseket készíthessenek. Eredményeik azt mutatták, hogy a világ 2033 és 2035 között valószínűleg eléri az 1,5 °C-os küszöböt.

Ez összhangban van a korábbi értékelésekkel. Az IPCC becslése szerint az 1,5 °C-os küszöbérték már a 2030-as években elérhető minden kibocsátási forgatókönyv esetén.

„Az a tény, hogy a központi becslésünk az 1,5 °C-ig terjedő időre 2033 és 2035 között van a magas, közepes és alacsony kényszerű forgatókönyvben is, megerősíti, hogy a globális felmelegedés már a 1,5 °C-os érték átlépésének küszöbén áll, még akkor is, ha az emberi szennyezőanyag-kibocsátás rövid távon jelentősen csökken” – írták tanulmányukban a kutatók.

Egy 2021-es jelentés arra figyelmeztet, hogy a 2022 és 2026 közötti időszakra közel 50 százalékkal nőtt az 1,5 °C-os küszöb átmeneti túllépésének valószínűsége.

Az új eredmények azt vetítik előre, hogy a magas kibocsátású forgatókönyv szerint már 2050 előtt a globális felmelegedés meghaladhatja a 2 °C-ot, a közepes és az alacsony kibocsátású forgatókönyv szerint pedig 2049-ben, illetve 2054-ben lépnénk át ezt a szintet.

Ezzel szemben az IPCC becslése szerint a 21. század közepén a globális felmelegedés 2 °C-os emelkedése csak a magas kibocsátású forgatókönyv szerint történne meg. Az alacsony és rendkívül alacsony felmelegedési forgatókönyvek szerint viszont „nem valószínű, és rendkívül valószínűtlen, hogy a 2 °C-os felmelegedés megtörténik a 21. század végére”.

“Még az üvegházhatást okozó gázok jelentős mérséklése mellett is fennáll annak a lehetősége, hogy nem sikerül elérni az ENSZ által előírt párizsi célt, amely szerint a globális felmelegedést jóval a 2 °C-os küszöb alatt kell tartani” – olvasható a tanulmányban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.