Az Alpok gleccserei 2022-ben gyorsabban olvadtak, mint bármikor azelőtt

2023. február. 15 10:42

2022 nyarán Svájc gleccserei átlagosan 6,2 százalékot veszítettek jegükből. Ilyen nagyságú olvadásra a mérések kezdete óta nem volt példa.

A gleccserek vitathatatlanul legrosszabb nyara után kezdett el végre esni a hó késő ősszel az Európai Alpokban. Nagy szükség volt rá. Az elmúlt 19 év alatt nem történt olyan mértékű olvadás, mint 2022-ben. A változás mértéke megdöbbentő.

A glaciológusok az „extrém” szót használják abban az esetben, amikor egy gleccser a teljes térfogatának körülbelül 2 százalékát egyetlen év alatt elveszíti. Tavaly Svájc gleccserei átlagosan 6,2 százalékot veszítettek jegükből – ez valóban rendkívüli.

A friss hó védőtakarót képez a gleccseren, amely a napsugárzás 90 százalékát visszaveri a légkörbe, és korlátozza az alatta lévő jég felmelegedését és olvadását. Amikor télen leesik a hó, majd nyáron nem olvad el, az növeli a gleccser tömegét. Néhány év után a gravitáció átveszi az uralmat, és a gleccser elkezdenek lefelé csúszni a hegy oldalán. Az elmúlt évszázadban azonban ez nem így volt. A védő hórétegek nem voltak elég vastagok ahhoz, hogy ellensúlyozzák a melegedő nyári hőmérsékletet, és a gleccserek szerte a világon elsorvadnak a kis jégkorszak vége óta, az 1800-as évek közepétől.

 

Szaharai homok és hatalmas kánikula

Visszatérve az elmúlt nyárhoz. Az Alpokban az előző télen nagyon mérsékelt volt a havazás, ezért a gleccserek nem voltak megfelelően szigetelve a közelgő nyári olvadási időszakkal szemben.

A tavasz különösen kemény volt, mivel a természetes légköri időjárási minták Európába szállították a szaharai port , és beborították az alpesi tájat. Mivel a por több napenergiát nyel el, mint a hó (ami fehér, és ezért jobban tükröződik), a most narancssárga színű hó gyorsabban olvadt, mint valaha.

Aztán egy nagy hőhullám hőmérsékleti rekordokat döntött meg Európában, és az Egyesült Királyság egyes részein először mértek 40 fokot. Az Alpokat nem kímélte a hőség. Például Zermatt, egy híres autómentes svájci falu a Matterhorn árnyékában, ahol 33 °C-os hőmérsékletet is regisztrált annak ellenére, hogy 1620 méteres tengerszint feletti magasságban van.

Júliusban az Alpok úgy nézett ki, mint általában szeptemberben: hómentes, hó és jég táplálta folyók ömlenek le a hegycsúcsokról. Ez nem volt normális. Utoljára 2003-ban volt extrém olvadási időszak a gleccsereken, amikor szintén nagyon magas volt a hőmérséklet Európa-szerte, és egy hőhullám legalább 30.000 ember halálát okozta. Abban a naptári évben a gleccserjég 3,8 százaléka olvadt el Svájcban.

Az idegenvezetők 2022 nyarán abbahagyták a magashegyi expedíciók vezetését, mivel a permafrost – a fagyott talaj, amely összeköti a sziklákat – felolvadt, és szinte állandó sziklaomlásokat okozott. Még a Mont Blanc is zárva volt.

 

50 éves adat

Ezt történelmi kontextusba helyezhetjük, részben az Alpine Glacier Project jótékonysági szervezet munkájának köszönhetően, amelyet 1972-ben hoztak létre. A projekt öt évtizede alatt a Gorner-gleccser és a Findel-gleccser 1385, illetve 1655 méterrel húzódott vissza.

Svájcban ezeket a gleccserolvadékvizeket vízi erőművekben, áramtermelésre használják. Svájc területére hulló csapadék 93 százaléka legalább egy elektromos erőműben halad át, mielőtt elhagyná az országot. Az olvadó gleccserek segítenek kompenzálni a kevés csapadékot aszály idején, és feltöltik a tározókat, ezzel segítve az energiaellátást.

Lehet vitatkozni azzal, hogy nem minden gleccsert érintett egyformán a nyári katasztrofális jégveszteség. A gleccser olvadásának mértéke ugyanis attól függ, hogy milyen magasságban található, milyen meredek a gleccser “nyelve”, és milyen erősen borítja törmelék. Továbbá lehetnek helyi éghajlati tényezők is.

A most közzétett kutatás azonban kimutatta, hogy az osztrák gleccserek is több gleccserjeget veszítettek 2022-ben, mint amennyit 70 éves megfigyelésük során bármikor, és ezért teljesen egyértelmű, hogy 2022-ben súlyos olvadás volt a jellemző az Alpokban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.