Egyetlen kép a klímaváltozásról, mely mindent elmond

2023. február. 20 15:57

Egyszerűen érthető, rendkívül szemléletes poszter készült a Föld éves átlaghőmérsékletének változásáról 1850-től kezdődően.

Több évtizeddel, pontosan 30 évvel bővült a NOAA globális felszínhőmérsékleti adatkészlete, így már 1850-ig visszamenőleg elemezhetjük az értékeket teljes földrajzi lefedettséggel, beleértve a sarvidéki területeket is. A bővített adatbázis felhasználásával a Climate.gov igen szemléletes posztert készített, melyen az egyes évek átlaghőmérsékletét hasonlítják össze a normál értékkel, mely jelen esetben az 1991-2020-as időszak átlagát jelenti minden földrajzi ponton. A klimatológiai gyakorlatban 30 éves időszakok átlagértékének segítségével definiáljuk az adott terület “megszokott” éghajlati viszonyait, a poszter tehát könnyen értelmezhető képet ad arról, hogy jelenünkhöz képest milyen hőmérsékleti viszonyok uralkodtak egy adott térségben például 1850-ben.

A poszter képei egyértelműen bizonyítják az elmúlt évtizedekben tapasztalt, igen jelentős melegedést, egyre inkább a piros árnyalatok dominálnak. A Csendes-óceán keleti trópusi területén időszakosan megjelenő pozitív és negatív anomália az El Nino és La Nina hatásához köthető.

Érdemes eljátszanunk a gondolattal, milyen színekben pompázna a térképünk, ha nem a jelen korhoz viszonyítjuk az értékeket, hanem éppen fordítva: ha például az 1851-1880-as időszakot vesszük alapul? A válasz egyértelmű. Sorra készülnek az éghajlatváltozást szemléltető ábrák és diagramok, melyek értelmezéséhez már nem szükséges szakmabelinek lenni: a hatások immár a jelenünk valóságát képezik, melyek a figyelmünket követelik.

Az éves átlaghőmérséklet eltérése az 1991-2020-as időszak átlagértékétől 1850 és 2022 között (Fahrenheit). A kék színek a normál időszaknál hűvösebb, a piros árnyalatok a megszokottnál melegebb viszonyokat jelölik. Forrás: Cilmate.gov (NOAA National Centers for Environmental Information)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás