Újabb pusztító aszály vár Északkelet-Afrikára

2023. február. 27 11:37

Megszakítás nélkül, sorban a hatodik sikertelen esős évszakot prognosztizálják a modellek az Afrika szarvának is nevezett területre.

Az ENSZ adatai alapján a világ legkevésbé fejlett országai a globális éves szén-dioxid-kibocsátás mindössze töredékéért felelősek, mégis ezek az országok a legkiszolgáltatottabbak az éghajlatváltozás jelenlegi és jövőbeni, közvetlen és gazdasági hatásainak is. A klímaváltozás már most súlyosan érinti például Északkelet-Afrikát, az Afrika szarvának is nevezett területet: a Szomália, Etiópia, Kenya, Dzsibuti és Eritrea által határolt régiót. A Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization; WMO) jelentése szerint az előttünk álló három hónap során is a megszokottnál kevesebb csapadék várható a területen, ezzel a 2023-as év immár sorban a hatodik pusztító aszályos periódust hozza el a térségben 2020 októbere óta. Mindez magas hőmérséklettel társulva elviselhetetlen körülményeket teremt a helyi lakosság és az élővilág számára.

A teljes éves csapadékmennyiség 60%-a az éghajlati adottságokból kifolyólag a márciustól májusig tartó időszakban várható a térségben, az előrejelzések alapján azonban megváltás helyett újabb pusztító aszályt vetít előre a most következő esős évszak. Csak a haszonállatokból már 11 millió pusztult el a lehetetlen körülmények miatt az aszályos periódus 2020-as kezdete óta. A katasztrofális következményeket sejtető aszályhelyzetben humanitárius szervezetek nemzetközi összefogására van szükség.

Előrejelzett csapadékmennyiség 2023 március-április-május időszakra vonatkozóan Afrika szarván. A sárgás színek a megszokottnál alacsonyabb, a zöldes színek a normálnál magasabb csapadékmennyiséget jelölnek. Forrás: WMO

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.