Mentsük meg a Föld területének 30 százalékát, azzal megvédjük az egészet

2023. március. 18 10:50

Az erdők és gyepek védelme lassíthatja az éghajlatváltozást azáltal, hogy elősegíti a szén-dioxid tárolását a talajban és a növényekben.

A biodiverzitás válsága csökkenti az élet sokféleségét a Földön. A föld- és vízszennyezés, a túlvadászat, az orvvadászat, az éghajlatváltozás és az invazív fajok megjelenése miatt megközelítőleg 1 millió növény- és állatfajt fenyeget a kihalás veszélye.

Az egyik ambiciózus javaslat a veszteségek megfékezésére a “30×30” néven ismert nemzetközi kezdeményezés: A Föld felszínének legalább 30 százalékának megőrzése és védelme 2030-ig szárazföldön és tengeren egyaránt. Jelenleg 112 ország támogatja ezt a kezdeményezést, köztük az Egyesült Államok is.

A tudósok szerint, ha a Föld felszínének 30 százaléka védelem alá kerül, az elősegíti a fajok és ökoszisztémák felépülését az őket kimerítő stresszből. Ezenkívül megőrzi a természet által az emberek számára nyújtott értékes szolgáltatásokat. Az erdők és gyepek védelme lassíthatja az éghajlatváltozást azáltal, hogy elősegíti a szén-dioxid tárolását a talajban és a növényekben.

Az ökológia, a természetvédelem és a globális fenntarthatóság kutatói a biológiai sokféleséget tanulmányozzák szerte a világon, a kínai erdők mélyén élő óriáspandáktól az új-zélandi partok menti oroszlánfókákig. A sokféle élőlény megmentéséhez egyensúlyt kell találni a természet és az emberek szükségletei között.

Mivel a 30×30-as program a vadon élő természet tereinek védelmére összpontosít, sokan azt feltételezik, hogy ez azt jelenti, hogy távol kell tartani az embereket azoktól a területektől. De ez nem mindig igaz.

2021 közepén a világ szárazföldjeinek 16,64 százaléka és óceánjainak 7,74 százaléka volt védett területen. A Természetvédelmi Világszövetség, a kormányok és civil társadalmi csoportok partnersége, amely nyomon követi a természet egészségét, hat kategóriába sorolja a védett területeket:

  • Szigorú természetvédelmi terület vagy vadon
  • Nemzeti Park
  • Természeti emlék vagy objektum
  • Élőhely vagy fajgazdálkodási terület
  • Védett táj vagy tengeri táj
  • Védett terület a természeti erőforrások fenntartható felhasználásával

Sok ország 30×30-as védelmi ígérete valószínűleg magában foglal olyan területeket, mint például az erdők és a gyepek, amelyek szabadidős tevékenységre, fakitermelésre, legeltetésre és egyéb célokra használhatók.

 

Kevés érintetlen ökoszisztéma maradt

A tudósok egyetértenek abban, hogy a védett területeknek sokféle fajt, ökoszisztémát és élőhelyet kell tartalmazniuk, amelyeket a 30×30-as kezdeményezés meg kíván őrizni. Számos módja van az új védelmi területek kiválasztásának és rangsorolásának. A kritériumok közé tartozhatnak az adott területen található fajok, élőhelyek és ökoszisztémák; kapcsolataik más védett területekkel; mekkora és mennyire ép egy terület.

Egyes tudósok azt állítják, hogy a legfontosabb prioritások olyan helyek legyenek, amelyek ökológiailag még mindig érintetlenek az emberek által. A Föld szárazföldjének és óceánjainak csak körülbelül 3 százaléka van még ebben az állapotban. És még a vadonnak tekinthető területek sem kerülhetik el az emberi tevékenység által máshol okozott klímaváltozás hatásait.

Bolygónk szárazföldjének több, mint 58 százaléka és óceánjainak 41 százaléka már most is mérsékelt vagy intenzív emberi nyomásnak van kitéve. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb újonnan védetté nyilvánított területen helyreállítási projektekkel kell segíteni a fajok regenerálódását, javítani az élőhelyek minőségét és egészségesebbé tenni az ökoszisztémákat.

A szárazföld további 40 százalékát és az óceánok 10 százalékát viszonylag csekély mértékben érintette az emberi tevékenység. A legkisebb emberi lábnyomokkal rendelkező szárazföldi ökoszisztémák közé tartozik a tundra, a boreális erdők és a sivatagok. A másik véglet a trópusi, szubtrópusi és mérsékelt égövi erdők, amelyek a legnagyobb veszélyben vannak.

Az óceánokban a legalacsonyabb emberi tevékenységgel sújtott területek a sarkok közelében vagy a sarki régiókban találhatók. A legnagyobb nyomás a korallökoszisztémákra nehezedik, amelyek a tengeri élővilág 25 százalékának adnak otthont.

Nem mindig lehet azonban nagy területeket megvédeni. Egyes tudósok azzal érvelnek, hogy a kis területek továbbra is sikeresen megvédhetik a fajokat, mások azonban nem értenek egyet. Végső soron az számít leginkább, hogy több védett terület hogyan kapcsolódik egymáshoz, és milyen közel vannak egymáshoz.

A kapcsolatok természetes módon is kialakulhatnak, mint például a vándormadarak által a kontinensek közötti utazáshoz használt repülőutak. Vagy lehetnek emberek által épített építmények, például vadhidak autópályákon. A védett területek összekapcsolása azért fontos, mert elősegíti a genetikai sokféleséget, és lehetővé teszi a fajok számára az éghajlatváltozásra és más veszélyekre adott válaszként való mozgást.

 

A metacsatolás megközelítés

Mindezen tényezők miatt a védett területek kiválasztása bonyolult feladat. A 30×30-as program területválasztási mechanizmusa három részből áll.

Először is, a védett területeknek meg kell felelniük a természetvédelmi és az emberi szükségleteknek egyaránt. Másodszor, az újonnan védett területek létrehozása során a kutatóknak és a menedzsereknek mérlegelniük kell, hogyan lépnek kapcsolatba a szomszédos területekkel. Harmadszor, a kutatóknak és a tisztviselőknek fel kell mérniük, hogy az újonnan védett területek hogyan fognak kölcsönhatásba lépni a távoli területekkel – beleértve más országokat is.

Ezt a megközelítést a metacsatolási keretrendszer vezérli, amely egy integrált módszer a különböző helyeken. Az ember-természet interakciók tanulmányozására és kezelésére alakították ki. Felismeri, hogy egy adott helyen az emberi és a természeti rendszereket jó vagy rossz irányba befolyásolhatják az emberek, a politikák és a piacok, a közelben és a távolban egyaránt.

A délnyugat-kínai Wolong Természetvédelmi Területen például azon dolgoznak, hogy megértsék és kezeljék az ember-természet kölcsönhatást oly módon, hogy elősegítsék egy globális vadon élő ikon – az óriáspandák – életkörülményeinek helyreállítását.

Wolong, amely ma a Kínai Óriáspanda Nemzeti Park része, Kína egyik első és legnagyobb pandarezervátuma volt, és számos más ritka állatnak és növénynek is otthont ad, ugyanakkor közel 6000 ember is él a területen. Az erdő a panda élőhelyének fontos része, de idővel Wolongban az emberi populáció nőtt, és több erőforrásra volt szüksége, például fára főzéshez és fűtéshez, vagy áruk előállításához a látogató turisták számára. Egy 2001-es tanulmányban kimutatták, hogy Wolongban a pandák élőhelye gyorsabban csökkent a rezervátum 1975-ös létrehozása után, mint azt megelőzően. A fa iránti növekvő kereslet degradálta és feldarabolta az erdőt, és negatívan befolyásolta a pandapopuláció számát. Ennek a tendenciának a megfordítása érdekében több pénzügyi támogatást nyújtanak a helyi közösségnek a 2000-es évek eleje óta. Ez növelte a háztartások jövedelmét és csökkentette a fakitermelés szükségességét.

A pandák helyzetének tágabb földrajzi áttekintése hozzájárult a pozitív eredmény eléréséhez. Felismerve, hogy a pandák élőhelyét nem csak a Wolongon belüli ember-természet kölcsönhatások, hanem a Wolonggal szomszédos és távolabbi helyek közötti kölcsönhatása is befolyásolja.

2016-ban a Nemzetközi Természetvédelmi Unió levette és átminősítette az óriáspandákat a veszélyeztetettről a sebezhetővé. Becslések szerint ma 1800 óriáspanda él a vadonban, részben az állami támogatásoknak köszönhetően, amelyek segítettek egyensúlyt teremteni az emberek és a pandák szükségletei között.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.