Hogyan használjunk és animáljunk ingyenes műholdas adatokat

2023. május. 09 12:48

A kormányzati műholdakról származó nyílt hozzáférésű adatok növekvő elérhetősége lehetővé tette, hogy bárki betekintést nyerjen a folyamatban lévő környezeti változásokba.

Ha nyomon szeretné követni az Amazonas esőerdőiben bekövetkezett változásokat, látni szeretné egy hurrikán teljes kiterjedését, vagy kideríteni, hol van szükségük segítségre egy katasztrófa után, akkor ezt sokkal könnyebben megteheti a Föld felett néhány száz kilométerre keringő műholdak látképével.

Hagyományosan a műholdas adatokhoz való hozzáférés csak a távérzékelésben és képfeldolgozásban jártas kutatókra és szakemberekre korlátozódott.

Azonban a kormányzati műholdakról, például a Landsatról és a Sentinelről származó nyílt hozzáférésű adatok, valamint az ingyenes számítási felhőforrások, mint például az Amazon Web Services, a Google Earth Engine és a Microsoft Planetary Computer lehetővé tette, hogy szinte bárki betekintést nyerjen a környezeti változások folyamataiba.

Íme egy gyors bemutató arról, hol találhat műholdképeket, valamint néhány ingyenes, meglehetősen egyszerű eszközt, amellyel bárki időzített animációkat hozhat létre műholdképekből.

Például az állam- és várostervezők vagy új otthont keresők megfigyelhetik, hogyan mozdulnak el a folyók, hogyan kúsznak be az építkezések a vadon élő területekre vagy miként erodálódik a tengerpart.

A környezetvédő csoportok figyelemmel kísérhetik az erdőirtást, az éghajlatváltozás ökoszisztémákra gyakorolt ​​hatásait, és azt, hogy más emberi tevékenységek, például az öntözés hogyan zsugorítják a tavakat, víztározókat, például a közép-ázsiai Aral-tavat. A katasztrófavédők, segélyszervezetek, tudósok és minden érdeklődő figyelemmel kísérheti a természeti katasztrófákat, például a vulkánkitöréseket és az erdőtüzeket.

Ma több, mint 8000 műhold kering a Föld körül. Megtekintheti róluk egy összesítő élő térkép a keeptrack.space oldalon.

Egyesek rádiójeleket küldenek és fogadnak kommunikáció céljából. Mások globális helymeghatározó rendszer (GPS) szolgáltatásokat nyújtanak a navigációhoz. Minket a Föld-megfigyelő műholdak érdekelnek, amelyek éjjel-nappal képeket gyűjtenek a Földről.

Landsat: A leghosszabb ideje működő földi műhold-misszió, a Landsat 1972 óta gyűjti a Föld képeit. A sorozat legújabb műholdját, a Landsat 9- et a NASA 2021 szeptemberében bocsátotta fel.

Általában a Landsat műholdadatok térbeli felbontása körülbelül körülbelül 30 méteres. Tehát egy nagyított fotón, minden egyes képpont 30×30 méteres lenne.

A Landsat időbeli felbontása 16 nap, ami azt jelenti, hogy a Föld ugyanazt a helyét körülbelül 16 naponta egyszer rögzítik. Ha mind a Landsat 8, mind a 9-es keringő pályán van, akkor nyolcnaponta egyszer lefedik a Földet. Ez megkönnyíti a különböző állapotok összehasonlítást.

A Landsat adatai 2008 óta ingyenesen hozzáférhetők a nyilvánosság számára. A 2022- es pakisztáni árvíz idején a tudósok a Landsat adatait és ingyenes számítási felhő-erőforrásokat használtak az árvíz kiterjedésének meghatározásához, és megbecsülték a teljes elárasztott területet.

A Landsat műholdfelvételei Dél-Pakisztánról. Bal oldalon a 2021 augusztusában (egy évvel az áradások előtt) és 2022 augusztusában (jobbra) készült feévételek. Kép forrása: NASA

Sentinel: A Sentinel Föld-megfigyelő műholdakat az Európai Űrügynökség (ESA) indította el a Kopernikusz program részeként. A Sentinel-2 műholdak 2015 óta gyűjtenek optikai képeket a Földről 10 méteres térbeli és 10 napos időbeli felbontással.

GOES: Az Egyesült Államok időjárás-előrejelzésében leggyakrabban látható műholdfelvételei, amelyek a NOAA Geostacionary Operational Environmental Satellites vagy röviden GOES nevű műholdjairól származnak.

Ugyanolyan sebességgel keringenek az Egyenlítő felett, ahogyan a Föld forog, így folyamatosan nyomon követhetik a Föld légkörét és felszínét, részletes információkat adva az időjárásról, éghajlatról és egyéb környezeti feltételekről. A GOES-16 és a GOES-17 körülbelül 2 kilométeres térbeli felbontással és 5-10 perces időbeli felbontással képes leképezni a Földet.

Hogyan készítsünk saját vizualizációkat

A múltban egy adott terület Landsat time-lapse animációjának elkészítése kiterjedt adatfeldolgozási készségeket és több órás vagy akár napos munkát igényelt. Napjainkban azonban ingyenes és felhasználóbarát programok állnak rendelkezésre, amelyek segítségével bárki animációkat készíthet néhány kattintással az internetböngészőben.

Számos hasznos eszköz is létezik a műholdas animációk egyszerű létrehozásához. Kipróbálható a Snazzy-EE-TS-GIF, a Landsat-animációk létrehozására szolgáló Earth Engine alkalmazás, valamint a Planetary Computer Explorer, a műholdképek interaktív keresésére és megjelenítésére szolgáló eszköz.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma megszűnik a fronthatás.

A légnyomás emelkedik.