Térképeken, hogyan árasztja el a hideg levegő hazánkat

2023. március. 24 15:53

Sarkvidéki eredetű, hideg levegő éri el hazánkat a jövő hét elején, vasárnap késő estétől veszi kezdetét a markáns időjárás-változás.

A hétvégén hidegfront hoz változékonyabb időt záporokkal, esővel és pár fokos lehűléssel, a markáns változás azonban vasárnap késő este veszi kezdetét: sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg éri el hazánkat. Megnő a csapadékhajlam, hétfőn jelentős mennyiség is összejöhet, nagy területen enyhülhet az aszály. Hétfőn, a nap második felétől és kedden esély nyílik a halmazállapot-váltásra: hózáporok is kialakulhatnak.

A változás azonban erős, viharos széllel érkezik: a csapadék átvonulását követően nyugat felől egyre nagyobb területen megerősödik, viharossá fokozódik a szél. Hétfőn a Dunántúl északi részein erősen viharos lökések is felléphetnek és még kedden is nagy területen lesz erős, helyenként viharos a szél. Lesznek olyan területek, melyek kimaradnak a jelentősebb esőből, így ismét kialakulhatnak lokális porviharok.

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, kedden már országszerte 10 fok alatt marad a maximum. Kedd és szerda hajnalban a szélcsendes tájakon fagyni fog, az ébredő természetet tehát komolyan veszélyezteti az előttünk álló lehűlés.

Csütörtöktől gyors enyhülés kezdődik, kijut tehát a hőmérsékleti hullámvasútból a jövő héten is.

Az alábbi térképeken a megszokott hőmérsékleti értékektől való eltérést láthatjuk a légkör magasabb rétegében.

Vasárnap, 14 óra körül

Hétfő, 14 óra körül

Kedd, reggel 8 óra körül

Kedd, 14 óra körül

Szerda, éjjel 2 körül

Szerda, 14 óra körül

Csütörtök, 14 óra körül

Péntek, 14 óra körül

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.