Zivatarra és szélviharra figyelmeztetnek

2023. március. 26 10:50

Markáns hidegfront vonul át hazánk felett, amely több helyen kedvező feltételeket biztosít zivatarok kialakulásához. A front mögött viharossá fokozódik a szél.

Vasárnap az esti óráktól nyugat felől csapadékzóna húzódik fölénk, melyből éjfélig főként a Dunántúlon, az éjszaka második felében a Duna-Tisza közén zivatarok is előfordulhatnak, melyeket szélerősödés kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt az egész Dunántúlra vasárnapra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn napközben elsősorban a délnyugati határ mentén lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, melyek lokálisan apró szemű jeget és szélerősödést okozhatnak. Hétfőn zivatar veszélye miatt Somogy, Zala, Baranya, Pest és Bács-Kiskun megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Hétfőn délutántól kezdődően egyre nagyobb területen feltámad az északnyugati szél, nagy területen számíthatunk 70-80 km/órát meghaladó széllökésekre. Kiemelten a Dunántúl keleti felén, illetve Szabolcsban-Szatmár-Bereg megyében és a Zempléni-hegység környezetében a legerősebb széllökések elérhetik, akár meg is haladhatják a 90 km/órát, egy egy helyen a 100 km/órát is. A viharossá fokozódó szél miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn a viharossá fokozódó szél miatt.

A vasárnap este érkező csapadékzónából jelentős mennyiségű – nagyobb területen 20 millimétert meghaladó, lokálisan akár ennél több – csapadék is hullhat. A legtöbb csapadékra a Dunántúl délnyugati részén, az Észak-Alföldön, valamint az Északi-középhegység keleti felében van esély. A nagy mennyiségű csapadék miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Zala, Somogy, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében.

A hétfő esti óráktól előbb az Északi-középhegységben, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Hajdú-Bihar megye északkeleti felében havas esőbe válthat a csapadék, de megmaradó hóréteg nem valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma megszűnik a fronthatás.

A légnyomás emelkedik.