Térképeken mutatjuk, mikor éri el a szélvihar a tetőfokát

2023. március. 27 14:25

Hétfőn és kedden is sokfelé kell viharos szélre számítani hazánkban. Térképeken mutatjuk be, mikor várhatók a legszelesebb időszakok.

A kiadós csapadék kíséretében átvonuló hidegfront mögött a hétfő délutáni órákban a Dunántúlon egyre nagyobb területen elkezd viharossá fokozódni az északi, északnyugati szél. A legerősebb széllökések a délután első felében Sopron és a Fertő-tó környékén várhatók, arrafelé 75-80 km/órás lökések is lehetnek.

A délután második felében a Duna-Tisza-közén is viharossá fokozódik a szél, eközben a Dunántúlon már nagy területen 70-85 km/órás széllökések várhatók. A hegyvidéki területeken a Balaton medencéjében és Sopron környékén akár a 90 km/órát is meghaladhatják a legerősebb lökések.

Az éjszakai órákban átmenetileg gyengül a szél ereje, de erős széllökések továbbra is nagy területen várhatók.

Az átmeneti mérséklődést követően kedden délelőtt a Dunántúlon, valamint a Duna-Tisza-közének déli részén ismét sokfelé viharossá fokozódik a szél, jellemzően 60-75 km/órás széllökések várhatók. A keleti országrészben a délutáni záporokhoz, hózáporokhoz, zivatarokhoz kapcsolódóan lehetnek rövid ideig 70 km/órát meghaladó szélrohamok. Kedd estétől országszerte mérséklődik a szél. Szerdán a fagyos reggelt követően már jóval barátságosabb időre van kilátás.

Térképek forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.