Viharos szél és hózivatar is lehet, figyelmeztetés érvényes

2023. március. 28 11:04

Kedden még továbbra is erős északi, északnyugati áramlás várható térségünk felett. A hózáporokat, hódarazáporokat helyenként dörgés kísérheti.

Kedden napközben ismét egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északnyugati szél: az ország délnyugati kétharmadán több helyen is elérhetik, meghaladhatják a 70-80 km/órát a legerősebb széllökések. A magasabban fekvő területeken 80-90 km/óra feletti lökések is előfordulhatnak. Az esti óráktól fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erejű széllökések miatt a keddi napra vonatkozóan az egész Dunántúlra, valamint Nógrád, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére.

Kedden napközben a záporos csapadékgócokat (jégdara-, hódarazáporokat, hózáporokat) helyenként zivatartevékenység is kísérheti, valamivel nagyobb valószínűséggel a Dunától keletre és a Dunántúl keleti részén. Az intenzívebb gócokhoz szintén társulhatnak viharos (70 km/óra körüli) széllökések.

Zivatar veszélye miatt Zala, Somogy és Vas megye kivételével az egész országban előfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Ugyan kedd estétől csökken a csapadékhajlam, azonban az ország északkeleti harmadán még előfordulhatnak ekkor is hózáporok, amelyekből alacsony valószínűség mellett lokálisan lepel-2 centimétert elérő, esetleg meghaladó hóréteg is létrejöhet, amely szerda délelőttig meg is maradhat. Szerdán kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség már nem várható.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.