Tizenkét éve nem látott erősségű hurrikán tart Amerika felé

2017. szeptember. 06 12:22

A 2005-ös Wilma nevű hurrikán óta nem alakult ki ilyen erősségű vihar az Atlanti-óceánon. A hét végén várhatóan eléri az amerikai partokat.

Még a Harvey hurrikán pusztítását sem heverték ki az amerikaiak, már újabb és még erősebb vihar alakult ki az Atlanti-óceán felett. Az Irma nevű hurrikán már elérte a legerősebb, 5-ös kategóriát, ami miatt az “Atlanti-óceán szörnyének” nevezték el. Közel 300 km/h-ás széllökéseket mérnek a belsejében. Jelenleg a Leeward-szigetek északi részét tarolja le.

kép forrása: weather.com
Riasztás van kiadva Puerto Ricoban, a Virgin-szigeteken és a Dominikai Köztársaságban is.

Irma szerdáról csütörtökre virradó éjjel éri el a Virgin-szigeteket és Puerto Ricot.

Hispanola, a Bahamák és Kuba egy része is az útjába esik. Ezeket a területeket is még ezen a héten eléri. Nagy valószínűséggel a hét legvégén a Floridai-félszigetet is érinteni fogja ez a rendkívül veszélyes hurrikán.

Irma Barbudát, az 1600 lelket számláló szigetet 250 km/h-ás széllökésekkel érte el. A hurrikán a Karib-tengeren és az Atlanti-óceán medencéjén áthaladva erősödött, kedd reggelre elérve az 5-ös fokozatot.

kép forrása: weather.com

Jelenleg a hurrikán szeme Barbudától nyugat-északnyugatra található és 25 km/órával mozog nyugat-északnyugati irányba. A szigeten mért szél sebessége 190 km/h volt, mielőtt a szélmérő eltörött! A légnyomás 921 hPa-ra esett, mielőtt az automata mérőállomás teljesen tönkrement.

Egy repülőgépes mérés szerint a hurrikán belsejében a szélsebesség 290 km/óra. Ez alapján Irma a 2005-ös Wilma érkezése óta a legerősebb Atlanti hurrikán (Wilma becsült szélsebessége is ekkora volt). Az Allen nevű hurrikán bitorolja az első helyet (1980), amelyben 305 km/h szélsebességet regisztráltak. Irma az 5. legerősebb hurrikán az Atlanti-óceánon a mérések kezdete óta.

Trópusi viharra van riasztás kiadva Dominikára és a Dominikai köztársaság déli partjára, Cabo Enganotól egészen Haitiig.

Elővigyázatosságra intenek Haiti északi partján, a Turks és Caicos Szigeteken és a Bahamák délkeleti részén. Kubában, Matanzastól Guantanamo megyéig van figyelmeztetés kiadva.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is változékony marad az időjárás. Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Emiatt fáradékonyság, görcsös migrénes fejfájás előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.