Másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás veszélye miatt

2023. május. 17 10:30

Továbbra is egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, amely szerdán még többfelé okoz felhőszakadással kísért zivatarokat az országban.

Szerdán napközben elsősorban a középső országrészben várhatók nagyobb számban zivatarok, a legerősebb cellákat felhőszakadás, villámárvizek (akár 20-30 milliméter, lokálisan akár 40-50 milliméter is) erős vagy viharos széllökés (50-70 km/óra, néhol esetleg 70 km/óra) és jégeső (általában 1-2 centiméter, néhol akár 2 centiméter feletti jégméret) is kísérheti. A zivatartevékenység az éjszakai órákban is kitarthat.

Szerdán heves zivatar miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, míg Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás veszélye miatt szerdán másodfokú figyelmeztetés érvényes Heves és Jász-Nagykun-Szolok megyében, míg Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Csongrád-Csanád megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az egyre nagyobb területen megerősödő északi, északnyugati szelet az Észak-Dunántúlon 60-80 km/óra közötti viharos lökések kísérik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetés adott ki a viharossá fokozódó szél miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére a szerdai napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön a délkeleti területeken ismét labilizálódik a légkör, itt kis eséllyel zivatarok is kialakulhatnak. Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.