Országszerte zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2023. május. 23 10:28

Mozgalmasabbra fordul időjárásunk a délutáni óráktól kezdődően, nagy területen alkalmassá válnak a feltételek zivatarok létrejöttéhez. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Ma a déli óráktól már a napi menettel az alföldi területeken is kialakulhatnak zivataros gócok, majd egy közeledő hidegfront hatására észak, északnyugat felől egyre inkább megnő a zivatarok kialakulásának valószínűsége. A fronthoz kapcsolódóan zivatarok előbb az északnyugati és Északi-középhegység térségét érinthetik, majd fokozatosan a középső, és a keleti országrészre is átterjedhetnek. A legerősebb cellákat viharos (60-70 km/órát meghaladó) széllökés, jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres jégátmérő) és intenzív csapadékhullás (15-20 milliméter, de lokálisan akár 20 millimétert meghaladó) kísérheti.

A zivatartevékenység éjszakára sem szűnik meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt hazánk teljes területére kedden.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében kedden.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán is kedvezőek maradnak a feltételek zivatarok kialakulásához, elsősorban a Dunántúl déli felén illetve az északkeleti, keleti harmadban. A legerősebb cellákat felhőszakadás (20 millimétert meghaladó) is kísérheti.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt hazánk keleti felén, továbbá Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében szerdán.

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, a szerdai napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.