Hazánk nagy részén zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2023. május. 26 11:53

Napközben az ország középső tájain lehetnek zivatarok, de keleten, délkeleten is alkalmassá válhatnak a feltételek zivatar létrejöttéhez. Az intenzívebb gócokat felhőszakadás kísérheti.

Pénteken napközben legnagyobb számban az ország középső harmadában számíthatunk zivatarok kialakulására, de néhol a keleti, délkeleti területeken is előfordulhatnak. Éjszaka is kedvezőek maradnak a feltételek, hogy újabb zivatarok alakuljanak ki a középső és délnyugati megyékben.

A zivatarokat viharos széllökés és jégeső (1-2 centiméteres jégátmérő) kísérheti, az intenzívebb gócokhoz emellett ma és éjszaka a középső tájakon felhőszakadás (akár 30 millimétert meghaladó mennyiség) is társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt négy dunántúli megye kivételével hazánk teljes területére pénteken. Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Tolna megyében pénteken.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombat délelőtt még a délnyugati tájakon, délután nagyobb eséllyel a délkeleti megyékben lehetnek zivatarok.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Somogy és Tolna megyében szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.