Ez a szupercellák éjszakája volt

2017. szeptember. 17 12:19

A szombaton érkezett mediterrán ciklon kitesz magáért, hogy sokáig emlékezzünk rá. Özönvízszerű esőzések, szupercellák alkotják veszélyes műsorát.

Még a nyári hónapokban is ritkaság számba megy, hogy az ország egyes részen kevesebb, mint egy nap alatt közel egy havi csapadék hulljon. A Dunántúl nagy részén 30 – 50 milliméter csapadék esett (és még nem állt el). Az intenzív csapadéktevékenységet a mediterrán térségből áramló meleg, nedves és az északról jövő hideg levegő találkozása hozta létre.

A hideg levegő peremfelületén tegnap estétől sorban alakultak ki szupercellák. Elsőként a Pécsen is átvonuló cella okozott jelentős károkat, a pécsi meteorológiai állomás 93 km/órás széllökést regisztrált. A hatalmas forgó zivatar még Horvátországban alakult ki, majd 80 km/órás sebességgel vágtatott végig az ország déli részén. Egészen Békés megyéig száguldott, 300 kilométeres pusztító utat hagyva maga után.

A következő órákban a Dunántúlon alakultak ki újabb szupercellák, amelyek libasorban követték egymást a Balatontól délre.

Rendkívül ritka látvány hazánkban: Öt szupercella egyetlen képen!

Az éjszaka további részében sem nyugodott meg az időjárás, az újabb nagy kiterjedésű szupercella szintén Horvátországból érkezett. Somogy megyében érte el legnagyobb kiterjedését. A Dunán átkelve, az Északi-középhegységtől délre haladt, legyengülve még Miskolcot is elérte.

A leghosszabb élettartamú szupercella Somogy megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás